Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A testvéred nincs itt? De igen, csak ő most sír – Fúró Csenge felelt így a kérdésre december 7-én, a negyedik „Süssünk, süssünk… mézeskalácsot” felhívás eredményhirdetésekor, de szinte pillanatokon belül megérkezett Dalma is, és immáron mosolyogva ragadta magához a különdíjat.

A Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe, a Vöröskereszt Környei Alapszervezete, a Művelődési Ház és a Községi Könyvtár negyedik alkalommal várta mézeskalács- és fenyődíszítésre, valamint a „Süssünk, süssünk… mézeskalácsot” felhívás eredményhirdetésére az érdeklődőket december 7-én. A felhívásra 15 alkotó, köztük gyerekek, testvérpárok készítettek különböző kompozíciókat, melyek között voltak házikók, adventi koszorúk, angyalkák, karácsonyfák, manóház és karácsonyi gömbbe álmodott betlehemi jelenet is. Az alkotásokra ezúttal is a facebookon és személyesen lehetett voksolni, az interneten közzétett fotók idén összesen 1 560 lájkot gyűjtöttek be, a Művelődési Házban elhelyezett szavazóláda pedig pontosan 212 cédulát rejtett. A lájkok mellett a licitösszegeket is szépen szaporították az online világban a meseszép kompozíciók, hiszen a felhíváshoz kapcsolódóan harmadik alkalommal hirdettek jótékonysági árverést a szervezők, miután a készítők jó szívvel ajánlották fel alkotásaikat. Míg tavaly 67.700 Ft gyűlt össze, idén a 15 mézeskalács kompozíció összességében több mint 90 ezer forintért lelt új gazdára, az összeg a Vöröskereszt környei szervezetének kasszáját gyarapítja.

Az összesített közönségszavazatok alapján a harmadik helyen a 10 esztendős Pokornyi Tímea házacskája végzett, a második legtöbb voksot Herger Zsuzsanna temploma, katedrálisa szerezte meg, míg az első helyezettnek járó ajándékot Kovács Enikő, egy angyali, havas, jégcsapos házikó készítője vehette át Tirhold Kármentől, a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe elnökétől. A díjazottak a Simon Méhészetnek köszönhetően természetesen finom környei mézből összeállított ajándékcsomagokkal gazdagodhattak. Az első helyezést elérő Kovács Enikő sem érkezett üres kézzel, ő Balogh Lili Annát ajándékozta meg egy saját maga készítette tortával, mert – mint mondta – Lili manóháza lopta be magát leginkább a szívébe.

A dobogó harmadik fokáról csupán négy szavazattal csúszott le a 10 éves Szűcs Balázs, így ő különdíjat érdemelt, a Fúró testvérek pedig a kitartásukért, lelkesedésükért. Ahogy az idősebb kislány elmesélte, az történt ugyanis, hogy bár készítettek egy házat, az összedőlt, ám ők nem adták fel: az alkotások leadásának napjára új kompozíciót álmodtak meg kis fenyő- és karácsonyfákból, hóemberből, csillagokból.

Ez utóbbikból a programra érkező mézeskalács díszítők sem szenvedtek hiányt, hiszen a szervezők idén is alaposan felszerelkeztek előre megsütött figurákból, így a gyerekek, felnőttek a bőség zavarával küzdve válogathattak a majdnem félezer rénszarvas, télapó, fenyőfa, csillag, angyalka, hópihe között, s díszíthették fel őket tetszésük szerint cukormázzal, apró cukorgyöngyökkel, színesített kókuszreszelékkel. A gyerekeket ezúttal sem zavarta, ha a törékeny alapanyag néhol megsérült, jóízűen majszolták a mézeskalácsokat, és bizony a habból sem csak díszítésre jutott…

A rendezvény része hagyományosan a falu karácsonyfájának ünnepi díszbe öltöztetése is, a kicsik lelkesen adogatták a díszeket a Környei Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjainak, akik a színes gömbök, hatalmas szaloncukrok és ajándékdobozok mellett mintegy 100 méternyi fényfüzér felhasználásával három óra alatt varázsoltak a Hoffart Györgyné által felajánlott fenyőből gyönyörű – egy kislány megfogalmazása szerint – igazi mesebeli karácsonyfát.

Köszönet a Német Nemzetiségi Önkormányzat tagjainak, a Vöröskereszt környei alapszervezete aktivistáinak a tengernyi mézes alapanyagért, az önkéntes tűzoltóknak a kitartó, precíz díszítésért, Reichnach Györgynek a falu intézményei részére felajánlott fenyőkért, köszönet a közmunkásoknak, akik minden évben Varga Sándor vezetésével gondoskodnak a kivágásukról, elszállításukról, és elhelyezésükről. S végül, de nem utolsó sorban köszönet Prekob Györgynek, aki a karácsonyi időszakban évről-évre önzetlenül segít darus autójával és munkatársaival az adventi vásár faházainak, a Betlehemi jászol és a falu karácsonyfájának szállításában.

(A mézeskalács kiállítás december 20-áig tekinthető meg a Művelődési Házban.)

Megosztás