Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Harmadik alkalommal várta mézeskalács- és fenyődíszítésre, valamint a „Süssünk, süssünk… mézeskalácsot” felhívás eredményhirdetésére az érdeklődőket december 8-án a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe, a Vöröskereszt Környei Alapszervezete, a Művelődési Ház és a Községi Könyvtár. A szervezők idén is alaposan felszerelkeztek előre megsütött mézeskalács figurákból, így az érkezők a bőség zavarával küzdve válogathattak az összességében nagyjából 400 darab,  különböző méretű és formájú rénszarvas, télapó, fenyőfa, csillag, angyalka, hópihe között, s díszíthették fel őket tetszésük szerint cukormázzal, apró cukorgyöngyökkel, színesített kókuszreszelékkel.

A gyerkőcöket az sem zavarta, ha a törékeny alapanyag néhol megsérült, többen jóízűen majszolták a csorba csillagot, de még azt a fenyőt is, amit korábban aprólékos odafigyeléssel maguk ékesítettek fel… Azért a program ideje alatt nem csak a bendőbe jutott, bőven gyűltek a díszes mézeskalácsok a papírtálcákon is, egy-egy nagyobb elkészített mennyiségnél nem kis fejtörést okozva a hazaszállítás mikéntje.

Azok, akik nem túl járatosak a mézeskalács díszítésben, idén is leshettek a „Süssünk, süssünk… mézeskalácsot” felhívásra elkészített kompozíciókról, melyek között voltak házikók, adventi koszorúk, angyalkák, karácsonyfák, vár királylánnyal, királyfival, sárkánnyal, ajándékdoboz, fakanál, mézes csupor, sodrófa,  cica, mesebeli utcarészlet, mesés környei lát- és életkép. Idén is pontosan tizenhárman neveztek, és a szám a 13-as sorszámú Kolozsvári Bírborka számára sem bizonyult szerencsétlennek. Az alkotásokra a facebookon és személyesen lehetett voksolni, az interneten közzétett fotók a tavalyinál másfélszázzal többet, összesen 1 546 lájkot gyűjtöttek be, a Művelődési Házban elhelyezett szavazóláda pedig pontosan 190 cédulát rejtett. De nem csak a lájkokat, hanem a licitösszegeket is szépen szaporították az online világban a meseszép kompozíciók. A jótékonysági árverés gondolatát két éve Szappanos Jánosné vetette fel, a szervezők a készítők felajánlásainak köszönhetően pedig idén második alkalommal valósíthatták meg. A második árverés végösszege is szépen gyarapodott az előző évihez mérten, a 13 mézeskalács kompozíció összességében 67.700 forintért lelt új gazdára, az összeg a Vöröskereszt környei szervezetének kasszáját gyarapítja. Az eredményhirdetés során az is elhangzott, hogy a kezdeményezés, az alkotások sokszorosan is jótékony célt szolgáltak, hiszen több licitáló kifejezetten egy megadott oktatási, vagy szociális intézményt kívánt megajándékozni a kiválasztott mézeskalács alkotással.

Az összesített közönségszavazatok alapján a harmadik helyen Kolozsvári Bíborka összeállítása végzett, a második legtöbb voksot Szappanos Jánosné ajándékdoboza szerezte meg, míg az első helyezettnek járó ajándékot Herger Zsuzsa vehette át Tirhold Kármentől, a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe elnökétől. Különdíjat nyert el Kubinger Borka és Berci, Kaszap-Nagy Emma és Balogh Lili Anna. A díjazottak valamennyien a Simon Méhészet ajándékcsomagját vehették át.

Herger Zsuzsa mesebeli, esti díszvilágítású utcarészlete összességében majdnem 2 hétig készült, s bár valamennyi eleme fogyasztható, sokkal nemesebb jövő vár rá. Az alkotás 20 ezer forintért kelt el, és egy ápolási intézet gondozottainak karácsonyát szépíti meg.

Az első helyezett egyébként nem csak mézeskalács alkotásával dobogtatta meg a szíveket, az ő féltve őrzött gyűjteményéből, régi karácsonyi díszeiből, izzósoraiból látható kiállítás december 21-éig a Művelődési Házban.

Az eredményhirdetést követte a falu karácsonyfájának ünnepi díszbe öltöztetése, bár a meglehetősen kedvező időjárás ellenére a gyerekek többsége a mézeskalács díszítést választotta. Idén Csánki Róbert és felesége, Tallódi Tünde ajánlotta fel a fenyőt, a feldíszítése a tekintélyes magassága miatt nem kis feladatnak bizonyult, de végül a Környei Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjainak köszönhetően minden dísz a helyére került, s immáron karácsonyfaként pompázik.

Köszönet a falu intézményei részére felajánlott fenyőkért, köszönet a közmunkásoknak, akik minden évben Varga Sándor vezetésével gondoskodnak a kivágásukról, elszállításukról, és elhelyezésükről. S végül, de nem utolsó sorban köszönet Prekob Györgynek, aki a karácsonyi időszakban évről-évre önzetlenül segít darus autójával és munkatársaival az adventi vásár faházainak, a Betlehemi jászol és a falu karácsonyfájának szállításában.

Megosztás