Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

december3_11Mézeskalács- és fenyődíszítésre, valamint a „Süssünk, süssünk… mézeskalácsot” felhívás eredményhirdetésére várta az érdeklődőket szombaton a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe, a Vöröskereszt Környei Alapszervezete, a Művelődési Ház és a Községi Könyvtár.

A szervezők alaposan felszerelkeztek előre megsütött mézeskalács figurákból, így az érkezők a bőség zavarával küzdve válogathattak a különböző méretű rénszarvasok, télapók, fenyőfák, csillagok, angyalkák között, s díszíthették fel őket tetszésük szerint cukormázzal és színes, apró cukorgyöngyökkel.

1A mézes variációkhoz kiváló ihletet biztosíthattak azok az alkotások, melyeket a „Süssünk, süssünk… mézeskalácsot” felhívásra készített el 11 nevező, köztük egy kollektíva, s egy fiatal testvérpár is, a 9 éves Kaszap-Nagy Emma és 14 esztendős nővére, Sára.

Az alkotásokra a facebookon és személyesen lehetett voksolni, az interneten közzétett fotók összesen 637 lájkot gyűjtöttek be, a Művelődési Házban elhelyezett szavazóláda pedig 160 cédulát rejtett. A hagyományteremtő kiállítás titkon remélt sikerét a szervezők mindazon nevezők számára, akik nem értek el dobogós helyezést, december3_15egy-egy üveg akácmézzel hálálták meg, hozzátéve, hogy jövőre ismét számítanak a szemet gyönyörködtető alkotásaikra.

A közönségszavazatok alapján a harmadik helyen a Vackor Óvoda és Bölcsőde összeállítása végzett, a kollektíva 14 nagy, köztük többalakos figurát készített el, az egész asztalnyi kompozícióban a környei templom és a szökőkút is megjelent.

A második helyezettnek járó ajándékot az adventi koszorúkat mézeskaláccsá álmodó Szappanos Jánosné vehette át Tirhold Kármentől, a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe elnökétől, valamint a díjakat felajánló Simon Méhészet képviseletében Simonné Venter Évától.

2A legtöbb voksot Lehrreich Nikoletta mézeskalács házikója gyűjtötte be, az ifjú hölgy nemcsak rendkívül tetszetősen, de igen ötletesen ötvözte az alapanyagokat: a házikó mellett álló fa törzse például ropiból, a hóba burkolózó koronája pattogatott kukoricából készült, a karácsonyi izzósor Zizi cukorkából, a tetőcserép töltött gabonapehelyből, s a kéményből még „füst” is szálldogált.

Az eredményhirdetést követte a falu karácsonyfájának ünnepi díszbe öltöztetése, amely nem kis feladatnak bizonyult, hiszen a Goór János által felajánlott normand fenyő jó tíz méter magasan emelkedik ki a földből, így el is kélt a tengernyi dísz. A színes ajándékdobozokat az iskola felsős diákjai öltöztették új köntösbe Sárosiné Rácz december3_41Gabriella és Horti Károlyné vezetésével, a Nő Klub tagjainak keze munkáját dicsérik a gyönyörű tobozdíszek, Gergely Jánosné aranyszínű dobozfüzéreket készített, s idén először hatalmas szaloncukrok is ékesítik a karácsonyfát.

Köszönet a közmunkásoknak, akik évek óta Varga Sándor vezetésével gondoskodnak a falubeliek által felajánlott fenyők kivágásáról, elszállításáról és elhelyezéséről. Külön köszönet Béres Istvánnak a fa kivágásához nyújtott szakszerű segítségért, Prekob Györgynek, aki a karácsonyi időszakban minden esztendőben önzetlenül segít darus autójával és munkatársaival az adventi vásár faházainak, a Betlehemi jászol és a falu karácsonyfájának szállításában. És végül, de egyáltalán nem utolsó sorban hálás köszönet a Környei Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tűzoltó szakosztályának a fényfüzérek és a díszek elhelyezéséért, hogy a kitartó munkájuk és türelmük eredményeként a fenyő immáron valóban karácsonyfaként pompázik.

Megosztás