Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

jakabút_22Seeler Katalin alkotásaiból nyílt „Camino Hungaro” címmel fotókiállítás a magyarországi Szent Jakab zarándokútról a környei Művelődési Házban A Vértes Agorája és a házigazda intézmény együttműködésében. A tárlat, amely az alkotó képein keresztül mutatja be a Budapestről induló és Lébényig tartó, mintegy 200 kilométeres Szent Jakab zarándokutat, szeptember 11-éig látogatható.

A tatabányai Seeler Katalin kötődése a fotózáshoz majdnem két évtizedes, „zarándokmúltja” két esztendős. A Camino már jó ideje foglalkoztatta, ezért számára nem is volt kérdés 2014-ben, amikor rátalált a magyarországi Szent Jakab zarándoklatra, hogy elindul. Első útján több mint 650 képet készített, ezekből két fotó be is került a Camino Hungaro Budapesten megrendezett fotópályázatára. Tavaly ismét részese lehetett az útnak, s már más szemmel tekintett az ismerős helyekre: kereste azokat a pillanatokat, amelyek fontosak, különlegesek, érdekesek számára. Ekkor fogalmazódott meg benne az önálló fotókiállítás gondolata, hogy minél több embernek adhassa át az út szépségét, jóságát, önzetlenségét, és nem utolsó sorban a kapott sok-sok szeretetet…

A gondolatot tettek követték, képeivel idén bemutatkozott Nagyegyházán, Tatán, s Környén már második önálló kiállítását ajánlotta az érdeklődők jakabút_03figyelmébe Jakab Erzsébet, a  József Attila Művelődési Ház igazgatója, aki a kor egyik legnépszerűbb közösségi médiáján figyelt fel Kata képeire. Olyanokra is, melyek közösen eltöltött utazásuk érdekességeit, szépségeit mutatták be. Akkor eszméltem rá, hogy én is ott voltam, s ezeket nem is fedeztem fel – fogalmazott, útravalóul az alkotót idézve: amikor elindulsz az úton, fokozatosan hagyod magad mögött a régi énedet. Utazás nélkül nincs megérkezés, megérkezéskor pedig már nem ugyanaz az ember vagy, mint aki voltál induláskor.

jakabút_11Seeler Kata fotói tematikus sorrendben ábrázolják az út számára lényeges emlékeit, tapasztalásait, tanulságait, a közben megélt érzéseket. Ezekből nyújtott át a megnyitón résztvevők számára bő egy órás előadása során egy szívvel, szeretettel összeállított csokrot az első lépéstől az utolsóig: Tedd meg hitből az első lépést! Nem kell látnod az egész utat, csak tedd meg az első lépést! Boldog vagy zarándok, ha rájössz, hogy ha egy lépést teszel visszafelé azért, hogy segíts valakin, többet ér, mint száz, amit előrefelé tettél anélkül, hogy észrevetted volna a melletted menőt…

jakabút_07Azzal a gondolattal indultam útnak, hogy tudom, ki vagyok, és azzal a tudással tértem haza, hogy mennyivel több vagyok annál. – ezekkel a gondolatokkal zárta tárlatnyitó előadását az alkotó zarándok, aki nemcsak bíztatta, de útnak indító idézetekkel is megajándékozta a jelenlévőket.

A magyarországi Szent Jakab zarándoklat, Budapestről a 0 kilométertől indul, és Győr után Lébényben ér véget, ahol egy gyönyörű, román kori templom áll, amely Szent Jakabról kapta a nevét. Régen az Európa ezen részén átívelő zarándokút érintette Lébényt, így a falu fontos és nagyon szép Jakab-emlékhellyé vált.

Seeler Katalin fotói hétköznapokon 10 és 17 óra között, hétvégén rendezvények ideje alatt tekinthető meg a környei Művelődési Házban. (Alkotmány út 1., telefon: 473-091, 30/646 2147.)

jakabútjakabút_02 jakabút_04 jakabút_06 jakabút_08 jakabút_09 jakabút_10 jakabút_12 jakabút_13 jakabút_14 jakabút_15 jakabút_16 jakabút_17 jakabút_18 jakabút_19 jakabút_20 jakabút_21 jakabút_23 jakabút_24 jakabút_25 jakabút_26

Megosztás