Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Első alkalommal 2008 októberében, Takácsné Eichhardt Emma bizottsági tag kezdeményezésére rendeztek Környén október 6-án megemlékezést, akkor a Kegyeleti Parkban található Kopjafánál rótta le tiszteletét a közösség az aradi 13 vértanú és gróf Batthyány Lajos előtt. A református temetőben a következő évtől, 2009-től, az aradi vértanúk mártírhalálának 160. évfordulójától emlékeztet tizennégy fa azokra a honvédtisztekre, akiket az 1848-49-es szabadságharcban betöltött szerepük miatt vittek vesztőhelyre, s a szabadságharc hőseire. Az önkormányzat tíz éve örök emléket kívánt állítani az utókor számára, hogy a történtek, s a hősök soha ne merüljenek feledésbe. A falu közössége azóta ott hajt fejet, a 2017-es megemlékezésre pedig kopjafa készült.

Emberek, akik a magyar szabadságharc hívó szavára, katonai tudásukat adták azért, hogy Magyarország szabad és független legyen. Ők azok, akik végigharcolták a szabadságharc csatáit, vezették csapataik embereit keményen küzdve, mert hittek abban, hogy győzhetnek. Életük azzal zárult, hogy rajtuk statuáltak példát a megtorlásra. Meghaltak, mert szembeszálltak volt esküjükkel, amely a császárnak tett ígéret volt. Ők azok, akik elmenekülhettek volna, amikor már tudható volt a vég, hátrahagyva a hozzájuk beosztott katonákat, mégsem tették. Olyan hősök ők, akiket Magyarország történelmében csakis vörös betűkkel lehet illetni, mert a vérüket áldozták ezért az országért. Minden valamirevaló magyar embernek tudni, ismerni kell nevüket, tetteiket! – fogalmazott október 4-én, a 170. évforduló alkalmából rendezett megemlékezés során a kegyeleti helyen Vadász Éva, a képviselő-testület Kulturális, Oktatási, Sport és Nemzetiségi Bizottságának elnöke a Kisfaludy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak emlékműsora előtt.

1849-ben, 170 éve kivégezték Batthyány Lajos miniszterelnököt, akinek tiszteletére 1926-ban, ugyanezen a napon felavatták Budapesten a Pogány Móric tervezte Batthyány-örökmécsest. Rajta kívül halálát lelte 13 honvéd tábornok. Egyikük, Láhner György épp azon a napon töltötte be 54. életévét – Pethő Alexandra, Pethő Lili, Pokornyi Veronika, Szász Alexandra és Versegi Magdolna Takács Karolina felkészítésében idézte fel a 170 évvel ezelőtti eseményeket, amelyről az egyik legnagyobb magyar költő, Ady Endre így írt: őszi napnak mosolygása, őszi rózsa hervadása, őszi szélnek bús keserve, egy-egy könny a szentelt helyre, hol megváltott – hősi áron – becsületet, dicsőséget az aradi tizenhárom. Az aradi Golgotára ráragyog a nap sugára, oda hull az őszi rózsa, hulló levél búcsúcsókja; bánat sír a száraz ágon, ott alussza csendes álmát az aradi tizenhárom…

Ésszel, tudással soha nem tudjuk, fogjuk tudni megérteni az Istent. Ezerszer és ezerszer tesszük fel a kérdést: Miért, miért engedte, miért hagyta az Isten, hogy így legyen?… Lelkészként is azt mondom most nektek, hogy nincs logikus, ésszel, tudással nyomon követhető, megérthető magyarázat mindarra a milliónyi kérdésre, mely – maradva a megemlékezésünknél – az aradi vértanúk halálát megválaszolná… de érezzük, hogy a kérdéseinket nem is az eszünk, az agyunk, hanem sokkal inkább a lelkünk teszi fel. S ha csak egy pillanatra is megpróbáljuk lélekkel érteni Jézus szavait, azonnal kezdenek megnyílni azok előttünk, bennünk: az az én parancsolatom, hogy úgy szeressétek egymást, ahogyan én szerettelek titeket. Nincs senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja barátaiért – hangzott el Nagy Péter református tiszteletes áhítatában, majd a jelenlévők elhelyezték az emlékezés koszorúit, mécseseit a két tardoskeddi fafaragó, Buják Vince(†) és Csányi Gyula készítette kopjafánál.

Megosztás