Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Valamikor a házaknál a betakarítás után összegyűlt kukoricacsöveket a szomszédok, rokonok egymást kisegítve, közös munkával tisztították meg a levelektől. A közösen végzett munka – hasonlóan a tollfosztáshoz – jó alkalmat teremtett a beszélgetésre, dalolásra, játékos évődésre. Minden bizonnyal még számosan élnek Környén, akik jól emlékeznek minderre, hiszen pár évtizeddel ezelőtt még az állatokat tartó családoknál jellemző volt a kukoricafosztás és morzsolás. A hagyományt harmadik alkalommal elevenítette fel október 26-án a Közösségi és Tájházban a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe.

A hívó szóra az idősebbek mellett ezúttal is érkeztek gyerekek, fiatalok, s bár számukra ismeretlen volt a foglalatosság, érdeklődve lesték, hogyan kell „szakszerűen” fosztani a csuhét, s azt is kipróbálhatták, hogy annak idején, a téli estéken hogyan morzsolták le a családok a csőről a kukoricát. S hogy igazán a régmúlt időket idézze a program, arról Bolemányi Magdolna gondoskodott, aki citeramuzsikájával színesítette a rendezvényt.

Előbb tehát a tájház udvarán szorgoskodtak a résztvevők, sorra bontották le a Szemeti Csaba által felajánlott kukoricacsövekről a csuhét, ügyelve, hogy a levelek egészben maradjanak, hiszen később azokból készültek a virágdíszek.

Benn az asztalokon egyszerű alapanyagok sorakoztak, hurkapálcika, ragasztó, raffia, és az elmaradhatatlan víz, hiszen a csuhét abban kell áztatni, hogy később jól dolgozhassunk vele. Meghajlíthatjuk, sodorgathatjuk, összefonhatjuk, kihasználhatjuk a csuhé alakját, a virágok formáinak csak a képzeletünk szabhat határt.

Innen hiányzik egy levél. Ezért jó, ha itt van előtted több, könnyebb azonnal pótolni. Te aztán nem spóroltál a rafiával! Látod, így már szimmetrikus! A lelkesen igyekvő gyerekeket, felnőtteket a tokodi Robotka László népi iparművész hasonló lelkesedéssel „terelgette”, segítette, mindenkihez odalépve, ha elakadt a folyamat, vagy nem úgy sikerült, ahogy azt az alkotó eltervezte. Így készültek sorra az örökemlékű virágok: kócosak, liliomszerűek, margaréták, tulipánok.

A gyerekek, felnőttek a harmadik kukoricafosztáson is egy igazán tapasztalt, szívvel-lélekkel, tehetséggel alkotó embertől leshették el a fortélyokat, ő pedig elégedetten nyugtázhatta, hogy valamennyien nagyon ügyesnek, érdeklődőnek bizonyultak, a szervező Német Nemzetiségi Önkormányzat pedig azt, hogy a januári tollfosztáshoz hasonlóan mára a tengerihántás hagyományának felelevenítése is népszerűségnek örvend, sikerrel tették le az alapjait három esztendeje.

 

Megosztás