Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Enyhén kezdődött a december, kevés hóval. A tél eddigi napjaira inkább az éjszakai fagy és a napközbeni nulla fok körüli hőmérséklet volt a jellemző.

A téli időszakban, amikor enyhébb léghullámok érkeznek fölénk, gyakran előfordul, hogy először csak a légkör felső rétegei melegszenek fel, míg a talaj és a talaj-közeli levegő hőmérséklete még fagypont alatt marad. Ez a helyzet ónos eső kialakulásához vezethet, ami a síkosság legalattomosabb fajtáját okozza. Elég egy kevés eső és néhány perc alatt tükörsima jégpáncél vonja be az utakat. Emiatt körültekintően és fokozott óvatossággal közlekedjünk, mind gyalogosan, mind gépjárművel! A közlekedési balesetek elkerülése érdekében körültekintően válasszuk meg a gépjármű sebességét, tartsunk megfelelő követési távolságot. Használjunk téli gumit és tartsunk az autóban hóláncot, fagyálló folyadékot. Ha útnak indulnak, helyezzenek el a kocsiban vizet, meleg teát, legalább egy pokrócot. Legyen önöknél feltöltött mobiltelefon, elemlámpa és a csomagtartóban tartalék üzemanyag.

Amennyiben hosszabb időt (néhány órát) kénytelenek álló gépjárműben tartózkodni, a motor járatásával fűthetik az utasteret, de ne felejtsenek el legalább tíz-tizenöt percenként szellőztetni. Az álló jármű utasterébe ugyanis kipufogó gázok szivároghatnak, amelyek súlyos rosszullétet, esetleg halálos balesetet okozhatnak.

Az alkoholt fogyasztással nem szabad a hideg ellen védekezni, mert kezdeti élénkítő hatása után csökkenti a fizikai teljesítőképességet, fáradságot, bágyadtságot okoz, illetve csökkenti a helyzetfelismerő- és ítélőképességet, amely ilyen helyzetben életveszélyes lehet.

Ha nagyobb távolságot kell gyalogosan megtennie, öltözzön rétegesen, felsőruházata lehetőleg legyen vízhatlan, vigyen magával meleg kávét vagy teát.

Baj esetén hívják a katasztrófavédelem műveletirányítási központját a 105-ös segélyhívó számon!

Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 

Megosztás