Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

15. alkalommal szervezett tánctábort a szlovákiai Tardoskedden a környei Szivárvány Táncegyüttes az általános iskola művészeti tagozatának kis néptáncosai számára. A gyerekek és kísérőik a napokban érkeztek haza, ezúttal is számos élménnyel, emlékkel gazdagodva.

László Márta, az együttes vezetője úgy véli, hogy már szinte hazajárnak üdülni Környe testvértelepülésére, az eltelt évek alatt számos kedves emberrel ismerkedett meg, s mára nemcsak táborozni, de fellépésekre is gyakran utaznak Tardoskeddre.

A táncos gyerekek is jól ismerik már Felvidéknek azt a részét, s nemcsak területileg, de néprajzilag is. Idén sem maradtak el a helyi népi kismesterségekkel kapcsolatos foglalkozások a tájházban, az élő hagyományok házában, ahol kosarat fontak, fát faragtak, gólyalábaztak, „kettenjáróval” közlekedtek. A gyerekek a helyi hagyományőrző csoport tagjaitól énekeket tanultak, s megismerkedtek a szinalázással, egy táncos gyermek körjátékkal.

A tardoskeddi táncokat Ruzsik István, a pozsonyi Szőttes együttes egykori táncosa tanította be a környei gyerekeknek, Vastag Richárd vendégkoreográfus pedig bodrogközi táncok világába vezette be a kis vendégeket, akik hamarosan alaposabban is elmerülhetnek a témában, hiszen László Márta néptánc-pedagógus a következő tanévre tervezi az anyag mélyebb megismerését.

A tábori bütykölőben Staudinger Ágota, Jávorszky Mária és László Márta vezetésével batikoltak, követ festettek, hennáztak a fiúk és lányok, s emlékül – nevükhöz híven – szivárványos terítőket készítettek.

Azt, hogy a gyerekek milyen remekül érezték magukat, s mennyi élménnyel tértek haza, mi sem igazolja jobban, hogy kérték: ha lehet, jövőre ne öt napra, hanem két hétre utazhassanak Tardoskeddre.

 

Megosztás