Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

1947. január 6-án, a Környe közigazgatási területéhez tartozó Patárpusztán született Sztojanov-Velev Ilona, édesapja révén bulgár állampolgárként. A sors érdekessége, hogy Ica néni, akinek anyanyelve magyar, s életének minden szála Környéhez köti, épp a 64. születésnapján vehette át első magyar személyi igazolványát, s tehetett magyar állampolgársági esküt.

Beke László Környe polgármestere, Pankotai Mihályné anyakönyvvezető, s gyermekei, családtagjai jelenlétében tett magyar állampolgársági esküt csütörtökön Herczeg Györgyné, született Sztojanov-Velev Ilona.

Többszörösen különleges alkalom ez a mai, mert bár az eltelt négy év alatt hét ilyen ünnepi eseménynek lehettem részese, Ica néni eskütétele, honosítása mindegyiktől különbözik – köszöntötte Herczeg Györgynét a polgármester. Mint Beke László elmondta, Ica néni személyében egy olyan ember veheti át a magyar személyi igazolványt, aki Környén született, a községben végezte el az általános iskolát, ott sportolt, ott ment férjhez és dolgozott, s később három gyermekét is a faluban nevelte fel. Mivel 15 esztendeig szolgálta ki a vásárlókat annak idején a kultúr-cikk üzletben, talán alig akad Környén, aki ne ismerné. A sors pedig úgy hozta, hogy a tavaly februárban benyújtott állampolgársági kérelmére érkező, Schmitt Pál köztársasági elnök által jegyzett jóváhagyó választ a személyes okmányok mellett 64. születésnapján nyújthatta át a község első embere Herczeg Györgyné részére azzal a kedves megjegyzéssel, hogy bár a falu lélekszáma nem nőtt, mégis eggyel több magyar állampolgár él a községben.

Ica néni szülei 1942. december 17-én, Tatabányán kötöttek házasságot, s mivel édesapja bulgár állampolgár volt, édesanyja is az lett, a házassági anyakönyvi kivonatban pedig rögzítették, hogy születendő gyermekeik is a bulgár állampolgárságot viselik majd. Így adódott, hogy bár bulgár nyelven egyetlen szót sem ismer Herzceg Györgyné, 64 esztendősen jelenthette ki első alkalommal hivatalosan is, hogy magyar.

A papír egy dolog. Én itt születtem, itt élek, én mindig is magyar voltam – fogalmazott Ica néni, amikor a jelenlévőkkel e különleges ajándék, s születésnapja alkalmából koccintásra emelte a pezsgős poharat.

Megosztás