Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Több évtizedes hagyomány Környén, hogy az Adventi koszorú első izzójának bekapcsolásával egy időben gyúlnak ki az ünnepi fények, s a falu lakói közösen kezdik meg a felkészülést a szeretet ünnepére a kato­li­kus temp­lom­ban, majd a Vackor Óvoda és Bölcsőde előtti téren. Idén december 1-jén öntötte el melegséggel a szíveket az ünnepi műsor, majd örvendeztette meg a gyerkőcöket a Télapó és Manója.  

Áncsák Lilla Klára és Vidéki Erzsébet előadásában, Vidéki József orgonakíséretében a karzatról csendült fel Advent első vasárnapján 16 órakor a Dona nobis pacem a környei katolikus templomban, melyet a több évtizedes múltú ünnepség részeként a későbbiekben Szántó Csongor szavalata, Szakálné Gaál Monika csodálatos hangja és Vidéki Józsefné, Popovics Milán orgonajátéka, Dr. Kubinger-Pillmann Judit, dr. Molnár András zenei szolgálata, a „Csendes éj” közös felcsendülése is a szeretetteljes várakozás melegségével töltött meg.

A jelenlévőket elsőként Dr. Árendás József önkormányzati képviselő, az egyházközség tagja köszöntötte, megosztva gondolatait a mára sajnos elterjedő gyakorlatról, hogy az adventi időszak a vásárlási lázról, a csillogó pompáról, a harsogó reklámokkal ösztönzött fogyasztásról szól.  Vajon van-e a magát modernnek tartó embernek szüksége erre a Megváltóra? – tette fel a kérdést, utalva a háborúkra, terrorizmusra, emberi kegyetlenségekre, éhezésre, majd így folytatta: vegyük észre, hogy magunkon kell változtatni, és ez majd meghozza a világ sorsának jóra fordulását is! Tegyük ezt Jézus Krisztus útmutatása szerint, hiszen ha Őt Igeként befogadjuk, akkor visszatérhetünk Istenhez, a teljes szeretethez. Szóljon erről a karácsony!

Ez az az időszak, amikor az ember kicsit megáll… azért, hogy merjünk virrasztani. Amit az első gyertyaláng is jelképez számunkra a koszorún… Készülünk a karácsonyra, elindulunk egy hosszú úton, ami 4 vasárnapot foglal magában, és ez a 4 vasárnap adja számunkra a virrasztást, a várakozást – hangzott el Visnyei László atyától, aki azt kérte, hogy ilyenkor merjünk megállni, merjünk virrasztani, s kérni az Úrtól, hogy világosítsa meg számunkra a karácsonyhoz vezető utat, hiszen akkor a legnagyobb szeretet kapjuk, az Isten fiát, aki eljön közénk, és ezt az ajándékot nem tudja senki elvenni tőlünk.

Ünnepi beszédében Beke László polgármester az adventi időszak kapcsán így fogalmazott: minden felkészülésnek, így az ünnepinek is az a leghatalmasabb ereje, hogy azt nem egyedül, hanem közösen tesszük, úgy ahogy az adventi koszorú alapját képező fűzfavesszők is összefonódva nyerik el végső, elválaszthatatlan alakjukat, ahol a legvékonyabb, legkisebb vesszőnek is ugyanolyan fontos és nélkülözhetetlen szerepe van, mint legerősebb társának. Nagyon fontos üzenetet hordoz ezáltal számunkra az oly kedvelt koszorú: az összetartozás, a szeretet és az alázat üzenetét. Az adventi időszakot követő karácsony ezen értékek segítségével válik mindenhol a világon azzá az ünnepé, amely az adventi koszorú üzenetét így teljesíti ki: az emberek nyitott szívvel fordulnak egymás felé, megkülönböztetett figyelemmel bánnak családtagjaikkal, ismerőseikkel.

A korábban elhangzottakhoz kapcsolódott Nagy Péter tiszteletes is, aki úgy vélte, a reklámok, a média rátelepedése, a saját tennivalóink megszaporodása miatt sokan elvétik az ünnep lényegét. Az igenis a mi döntésünk, hogy engedjük-e, hogy a tennivalóink végleg elsodorjanak bennünket! Igenis a mi döntésünkön múlik, hogy találunk-e olyan perceket, minősített időket, amikor csakis a mi Királyunké lehetünk! Amikor megnyugszunk az Ő társaságában. Amikor: csendben vagyunk. Kiengedünk mindent a gondolatainkból és kiengedünk mindent a kezünkből is… Ilyenkor nem magyarázunk, nem akciózunk, csak kinyitjuk magunkat, és isszuk Jézus szavait. „Íme, Királyod érkezik hozzád.” Engedjük, hogy érkezése áthassa egész adventi időnket! – fogalmazott prédikációjában.

A környei önkormányzat, a falu egyházközségei, a Háromkirályok Alapítvány és a Környei Katolikus Karitász közös ünnepi rendezvényén az általános iskola énekkara, a Környebányai Dalkör, a Német Nemzetiségi Dalkör és a Vackor Óvoda és Bölcsőde kamarakórusának műsora varázsolt karácsonyt idéző hangulatot, később pedig az ünnepi díszkivilágítás, hiszen hagyományosan az Adventi koszorú első izzójának fényével egy időben gyúltak ki az ünnep fényei a faluban, a Betlehemi jászolon. Az óvoda parkolója, mint már évek óta mindig, ezúttal is percek alatt megtelt. Ott a helybeliek, környei intézmények, civil és karitatív szervezetek karácsonyi portékái mellett a kicsiket meleg tea, a felnőtteket forralt bor várta, és az ez alkalomra készíttetett adventi bögre. A legkisebbeket természetesen ezúttal is a Télapó háza vonzotta leginkább, ahová sokak örömére idén sem a krampusz, hanem a manója kísérte el. Ő szorgalmasan segédkezett, s még azoknak az apróságoknak is kedveskedett szaloncukorral, akik bizony megszeppentek a fehér szakállú láttán, és csak igen messziről, bátortalanul nyújtották a karjukat, pedig saját elmondásuk szerint is találkoztak már vele. Mások verssel, énekkel kedveskedtek a jóságos Télapónak, s volt, aki a rénszarvasait hiányolta, de a Mikulás megnyugtatta: ők is elkísérték, de hosszú út áll mögöttük, ezért most picit pihennek, mielőtt továbbindulnak a többi gyerekhez…

 

Megosztás