Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

1szivárványFöldrajzi tanulmányi kirándulásnak is megfelelt volna az a körút, amelyre a környei táncosok indultak július 1-jén éjszaka. Szeged felé indulva Röszkén lépték át a határt Szerbiába, majd a szerb főváros, Belgrád érintésével Montenegró irányába vették útjukat, át a Dinári-hegység vonulatain.
Újabb „zökkenőmentes” határátlépés után Podgoricát, Montenegró fővárosát útba ejtve, 18 órás utazás után Bárba, a nemzetközi folklórfesztivál helyszínére érkeztek. Szálloda és tengerparti „mustra” után már a következő napok fellépéseire készültek. A nagyszabású felvonulással kezdődő Bar-i BAF (Balkan Association Folklóre) fesztiválon két alkalommal adtak műsort, együtt csodálták meg Európa több, mint 10 országából érkező csoportok előadásait. Szabadidejüket a tengerparton, Ulcinjban, Stary Bar-ban és Budvában töltötték.
4 napos montenegrói üdülés után újra útnak indultak, ezúttal Bosznia-Hercegovinába. Éjszakai „kalandos-szerpentínes” utazás után megkönnyebbülten hagyták el Szarajevót, Bosznia-Hercegovina fővárosát. Prnjavorba érkezve a helyi ukrán kolostorban várták a csoportot, ahol olyan környezetben szállásolták el őket, amilyenben még ez idáig nem volt részük. 10szivárványA Nemzetközi Folklórfesztivál a szomszédos Sibovskán került megrendezésre szlovák, szlovén, lengyel, macedón, izraeli, olasz, ukrán, albán, cseh folklórcsoportok részvételével. Mivel a fesztivál történetében elsőként lépett fel magyar csoport, a fogadtatás rendkívüli volt. Nagy örömükre sikerült találkozni a banja –lukai Magyar Szó Egyesület elnökével, Irén Milivojeviccel és képviselőivel, akiknek köszönhetően meghívást kapott a táncegyüttes a Sibovska 2014 Fesztiválra. A közvetítő szerepet a környei Labossa Bence vállalta magára, aki a Nemzetpolitikai Államtitkárság által életre hívott Kőrösi Csoma Sándor Program keretében a boszniai magyarság értékőrző munkáját segíti, illetve a szarajevói és a banja-lukai magyar egyesületek tagjainak szervezett magyar nyelvi oktatásában vesz részt.
A táncegyüttes tagjai balkáni körútjuknak utolsó helyszínéről, Prnajvorból július 7-én indultak el hazafelé Horvátországon keresztül. Az „eseménytelennek” bizonyuló utazás haza már európai minőségű utakon az Udvari határátkelőt elhagyva gyorsan telt. Mindenki életre szóló, szép emlékekkel térhetett haza.

Köszönet érte az út támogatóinak: Környe Község Önkormányzatának, Környe-Bokod Takarékszövetkezetnek, az „Értetek, Nebulókért” Alapítványnak, a Szülői Munkaközösségnek, a Szivárvány Táncegyesületnek és végül, de nem utolsó sorban a táncos gyermekek szüleinek.
A táncegyüttes tagjait kísérték, munkájukkal segítették: Viskovics Andrea, Staudinger Ágota, Farkas Éva és az Ignácz busz sofőrjei Bertalan Zoltán és Gesztesi Zoltán.

Az utazást szervezte és arról tudósított: László Márta

2szivárvány4szivárványIMG 3szivárvány 5szivárvány 6szivárvány 7szivárvány 8szivárvány 9szivárvány 11szivárvány 12szivárvány 13szivárvány 14szivárvány 15szivárvány

 

Megosztás