Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

idősek-napja_05A hetven év felettieket, köztük Környe legidősebb házaspárját, valamint legidősebb hölgy és férfi lakóit köszöntötték szombaton községünkben. Jövőre lesz negyedszázada, hogy az Idősek Napja alkalmából a Vöröskereszt helyi szervezete vendéglátással, műsorral kedveskedik a szép korúaknak.

A szép korú, hetven év feletti környeieket köszöntötte szombat délután a Vöröskereszt helyi szervezete, valamint Beke László polgármester az általános iskola tornatermében az Idősek Napja alkalmából. Az ENSZ 1991-ben nyilvánította október elsejét az Idősek Világnapjának, s Környén is attól az évtől kedveskednek vendéglátással, ajándékműsorral a község idős lakóinak.
Idén a Vöröskereszt helyi szervezete pontosan 482 hetvenedik életévét betöltött szép korút és társát invitálta a programra, s a rendezvény kezdetén Andor Ildikó titkár büszkén mutatta az adományozók, segítők, támogatók, főzők, sütők listáját, amely majdnem 100 nevet sorjázott…
idősek-napjaKöszönjük mindazokat az értékeket, amelyeket Önök megőriztek és mindazt, amivel minket felvérteznek és gazdagítanak. Vigyázni kell rájuk, segíteni őket, hogy a hosszú évek kemény munkája után örömteli életet élhessenek. Érezzék, hogy nem hagyjuk magukra őket, hogy fontos részei életünknek. Szüleink, nagyszüleink mosolya és gondoskodása rengeteg erőt sugároz felénk, a kitartásuk, szeretetük felbecsülhetetlen kincs a számunkra – köszöntötte a megjelenteket Eisenbart Győzőné, a Vöröskereszt helyi szervezetének elnöke, hozzátéve, hogy nemcsak október elseje kapcsán, de az év minden napján szeretettel gondolunk az idősekre, a szép korúakra.
Sokszor, amikor a hagyományőrzésről beszélünk, arra gondolunk, hogy valamilyen csoport, vagy egyesület komoly, szervezett formában mennyi mindent tesz azért, hogy az elődeink által megszerzett tudásunk, szokásaink ne vesszenek el. Az általuk végzett munka felbecsülhetetlen érték, és nagyon fontos, de nem csak rájuk kell gondolnunk, amikor hagyományőrzésről beszélünk. A nagymamákra és nagypapákra gondolok, akik élve hétköznapjaikat rengeteg olyan értéket adnak át lopva, úgy, hogy szinte észre sem vesszük. Mindannyiunk számára ismerős az a kép, amikor a mama a konyhában süt, és az unoka ott sürög körülötte és szép lassan ellesi azokat a fogásokat, amitől annyira finom lesz az a sütemény, amitől olyan lesz, mint senkié az egész világon. idősek-napja_08Ezek a dolgok apróságnak tűnnek, de igenis fontosak, hiszen boldogságot adnak mindenkinek, a legkisebbeknek is és az időseknek is, hiszen egy kincset ad át az egyik generáció az őt követőnek, azt a kincset, amitől a környei mama sütijéhez világszerte nincs hasonló – fogalmazta meg gondolatait Beke László. A polgármester végül a falu valamennyi szép korú lakosa számára azt kívánta, hogy jó egészségben, szeretteik körében végezhessék továbbra is azt a hagyományőrző munkát, melyet a szívük diktál, s hogy tanítsák jóra, szépre és igazra a következő nemzedékeket, és ezt a tanítást ők nyitott, hálás szívvel fogadják.
Szintén hagyomány, hogy az Idősek Napi ünnepség keretében köszöntik a falu legidősebb lakóit, ám többen sajnos betegségük miatt nem vehettek részt a programon. Környe legidősebb hölgy lakosai 94 esztendősek: Lieser Andrásné és Gyimesi Józsefné. A falu legidősebb házaspárja Szing Antal és felesége, született Erl Erzsébet. Ők 1949. december 14—én mondták ki Környén a boldogító igent, így ez év decemberében házasságkötésük 65. évfordulóját ünneplik. idősek-napja_311920-ban született, szintén 94 éves a legidősebb férfi, Gyarmati István, aki – miután átvette Andor Ildikótól, a Vöröskereszt helyi szervezetének titkárától a virágcsokrot – minden jelenlévő számára még sok-sok szép évet kívánt.
A program az X-Plor tánccsoport produkcióival és a Komáromi Színház, a hölgyeket, urakat is dalra fakasztó operett csokrával, majd ízletes vendéglátással folytatódott.
A szervezők ezúton mondanak köszönetet mindazoknak, akik anyagi, vagy egyéb támogatásukkal, a vendéglátáshoz nyújtott segítségükkel, sütéssel, főzéssel járultak hozzá, hogy idén is emlékezetes, szép ünneppé varázsolják az Idősek Napi rendezvényt.

segítőkcsoportidősek-napja_02 idősek-napja_03 idősek-napja_04 idősek-napja_05 idősek-napja_06 idősek-napja_07 idősek-napja_09 idősek-napja_10 idősek-napja_11 idősek-napja_12 idősek-napja_13 idősek-napja_14 idősek-napja_15 idősek-napja_16 idősek-napja_17 idősek-napja_18 idősek-napja_19 idősek-napja_20 idősek-napja_21 idősek-napja_22 idősek-napja_23 idősek-napja_24 idősek-napja_25 idősek-napja_26 idősek-napja_27 idősek-napja_28 idősek-napja_29 idősek-napja_30 idősek-napja_32 idősek-napja_33 idősek-napja_34 idősek-napja_35 idősek-napja_36 idősek-napja_37 idősek-napja_38 idősek-napja_39 idősek-napja_40 idősek-napja_41 idősek-napja_42 idősek-napja_43 idősek-napja_44 idősek-napja_45 idősek-napja_46 idősek-napja_49 idősek-napja_50

Megosztás