Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Az erdő- és szabadtéri tüzek szempontjából a tavasz a legveszélyesebb időszak, ilyenkor Magyarországon évente több ezer tűz keletkezik. Ahogy szárad a talaj, úgy nő a kockázata a szabadtéri tüzeknek.

Az erdőtűz kockázata jelentősen függ az időjárási viszonyoktól, a száraz és szeles időjárás ideális feltételeket teremt a tüzek kialakulásához, továbbterjedéséhez. Erdőtűz-veszélyes időszakban a földművelésügyi miniszter vagy az erdészeti hatóság tűzgyújtási, illetve látogatási tilalmat rendelhet el egyes erdőkben vagy akár az ország összes erdejében. Tűzgyújtási tilalom esetén az erdőkben – beleértve a kijelölt tűzrakóhelyeket is –, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül is tilos tüzet rakni!

A szabadterületi tüzek megakadályozására vonatkozó általános előírás, hogy a terület tulajdonosa, használója köteles a területet éghető anyagtól, száraz növényzettől mentesen tartani. A belterületi hulladékégetés – amennyiben más jogszabály ettől eltérően nem rendelkezik – tilos! Kerti zöldhulladék égetésre csak ott és abban az időintervallumban van lehetőség, ahol azt önkormányzati rendelet megengedi.

A kirándulóknak fontos tudnia, hogy csak a kijelölt tűzrakóhelyeken gyújthatnak tüzet. Ha befejezték a szabadtéri sütés-főzést, vagy a kerti hulladék égetését, akkor a tüzet minden esetben oltsák el vízzel és takarják le földdel. Az égetésnél mindig legyen a közelben kerti szerszám a szél által elfújt avar összeszedésére, illetve ha van kerti locsolóeszköz, szükség esetén azt is használják. Sütésnél-főzésnél és kerti hulladék égetésénél a tűz nagysága csak akkora legyen mind átmérőben, mind lángmagasságban, amelyet még biztonsággal kezelni tudunk. Az elégetendő kerti hulladék vagy a tűzhöz gyűjtött fa vagy faszén pedig kellő távolságra kerüljön elhelyezésre a tűztől, hogy egy kipattanó szikra ne tudja azt meggyújtani.

A dohányzók pedig minden esetben oltsák el az égő cigarettacsikket és lehetőség szerint ne dobják el, mert az is könnyen tüzet okozhat.

Március 5-én hatályba lép az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat, amely új előírásokat határoz meg a szabadtéri tűzgyújtásra vonatkozóan is. Mielőtt tüzet gyújtanának, tájékozódjanak a megváltozott szabályokról az alábbi linken:

http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=tuzmegelozes_otsz_index

Amennyiben mégis tűzeset következik be, hívják a katasztrófavédelem műveletirányítási ügyeletét a 105-ös, vagy 112-es segélyhívó számon.

Megosztás