Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Negyedik alkalommal rendezett Szabad a Téka! elnevezéssel jótékonysági könyv”vásárt” a Magyar Kultúra Napja alkalmából a környei Művelődési Ház és a Községi Könyvtár. Az idei tékaprogram január 21-én nyitotta meg kapuit, s egészen február 10-éig várta az érdeklődőket, akik közül többen nemcsak vittek, de hoztak, s adományoztak is.

14 asztalon, nagyjából másfélezer könyv, a világirodalom remekei, szépirodalmi alkotások, ismeretterjesztők, ponyvaregények, gyerekkönyvek, angol és német nyelvű irodalmi alkotások, fantasztikus regények sorakoztak új gazdákra várva. A program alapgondolata még 2015 tavaszán merült fel, amikor jelentős darabszámú könyvhagyatékot ajánlott fel egy örökös, a szervezők pedig úgy gondolták, biztosan sokan örülnének, ha díjtalanul válogathatnának belőlük. Azt nehéz megbecsülni, hogy a téka nyitva tartása alatt hány könyv lelt új gazdára, nagyjából 7-800 darab. A látogató akár úgy is érezhette, hogy nem apad a mennyiség, hiszen amint ritkult az állomány, a szervezők máris töltötték fel, így könnyen előfordulhatott, hogy a program kezdetén valaki nem talált rá a vágyott könyvre, pár nappal később azonban igen. Az biztos, hogy a gyermekkönyvek a szervezők örömére már az első napon jelentősen megfogyatkoztak, s hogy szép számmal akadtak, akik a válogatás után dobozt, táskát kértek kölcsön a könyvek elszállításához, egy igazán felkészült fiatalember pedig termetes hátizsákkal érkezett.

A könyvünnep érdeklődői saját lehetőségeikhez mérten jótékonykodhattak is, az összegyűlt forintok idén is a Vöröskereszt környei alapszervezetének büdzséjét gyarapították, az adományláda a február 11-ei bontáskor 55 660 forintot rejtett.

A Művelődési Ház és a Könyvtár legközelebb áprilisban tart hasonló programot, amikor ötödik alkalommal szervezi meg a Költészet Napi „Vers mindenkinek” elnevezésű rendezvényt, így arra is várja a még jó állapotú versesköteteket.

Megosztás