Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A Kisfaludy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és a Vackor Óvoda és Bölcsőde kollektíváját, köztük a nyugalmazott munkatársakat is köszöntötte június 11-én Pedagógusnap alkalmából a Közösségi és Tájházban Beke László polgármester az önkormányzat, valamint a két intézmény Szülői Munkaközössége nevében.

Községünkben pontosan 10 esztendeje hagyomány, hogy Pedagógusnap alkalmából az önkormányzat a szülői munkaközösségekkel közösen köszönti a két intézmény kollektíváját, nyugalmazott és technikai munkatársait, egyszóval mindenkit, aki a faluban részt vesz, vagy egykor részt vett az oktató, nevelő munkában.

Az üstökben illatozó csülkök körül is egy évtizede szorgoskodik Pákozdi Ferenc alpolgármester, miközben ő most is szívét-lelkét beleadva ízesítette a hagyományos menüt, az ünnepségen a Német Nemzetiségi Hagyományőrző Gyermekcsoport, a 3.a-s kisdiákok és Tompos Diána vették át a főszerepet: verssekkel, tánccal, énekekkel, körjátékokkal, csengettyűszóval, gitármuzsikával ajándékozták meg az ünnepelteket.

A mai nevelő feladata óriási: felszabadítani a lélek minden képességét. Kemény Gábor gondolata olvasható azon az emléklapon, melyet Pedagógusnap alkalmából nyújtott át Beke László polgármester a falu képviselő-testülete nevében a két kollektíva részére. Nincs könnyű dolga az alkotó embernek, de a pedagógusnak, óvodapedagógusnak még nehezebb. A kőműves elkezd dolgozni, egy év alatt elkészül a gyönyörű ház, látja, mit teremtett. Vagy vegyük a szobrászművészt, aki megfaragja, és ott a kész csoda. Ez a gyerekeknél nem így működik… Amikor elköszönnek az iskolától, nem is tudják, mit kaptak. És eltelik néhány év, egy évtized, visszacsengenek mondatok, mentalitások, emberi tartások, ráébred arra, hogy mennyivel gazdagodott az óvodában, az alsó tagozaton, és a felsőn. Most azért vagyunk itt, hogy elhangozzék, mennyire fontos ez a munka, és köszönjük szépen mindenkinek, a segítőknek is! – fogalmazott, egyben kérte, hogy a következő nemzedékek igaz emberré válását is segítsék, mert ez az igazi érték.

Dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes – ezzel az idézettel már a Rubindiplomás Molnár Lászlónét köszöntötte a polgármester, épp Marika néni egykori asztaláról citálva, hiszen kollégaként nap, mint nap olvashatta, s munkáját végezve ébredt rá a hatalmas igazságtartalmára.

Marika nénit tanítványai iránti szeretetet, tanítás iránti elkötelezettsége, tanár társai iránti kollegialitása valódi példaképpé tették a környei pedagógusok körében, Én magam 20 éve ismerem, de sokan vannak itt a teremben nálam szerencsésebb emberek is, akik aktív korszakából ismerhetik, hiszen többen nemcsak tanítványai, de kollégái is voltak – hangzott el Magyarits Katalin intézményvezetőtől. Az iskola kollektívája a 70 éve megszerzett diplomát elismerő díszoklevél átadása mellett kedves időutazásra is hívta nemcsak Marika nénit, hanem a pedagógusokat is, hiszen Trézlné Staudinger Csilla igazgatóhelyettes a levéltárban kutatva fedezte fel azt az 1966 májusában kelt minősítést, amely két évvel azután készült, hogy a környei iskolába került, s máris kiemelte kiváló beilleszkedését, a kollégákkal folytatott őszinte, nyílt beszédét, értékes hozzászólásait, következetes, felelősségteljes osztályfőnöki munkavégzését.

A köszöntők, köszönetüket kifejezőkhöz csatlakozott Dr. Beke Ernő valamikori iskolaigazgató, tanácselnök is, aki – mint mondta – elsősorban édesapaként, nagyszülőként mond köszönetet Marika néni, a „lámpás” számára.

Nagyon jó kartársaim voltak. Mindig mondtam, hogy ők olyan jó nevelők, velük még az iskolát is odébb lehetne húzatni, csak megfelelő hangon kell beszélni velük. Nagyon jó volt itt. Segítettük egymást, ha tudtuk. Ha nem tudtunk, nem segítettünk, de nem is ártottunk – idézte fel a környei éveket a Rubindiplomás Molnár Lászlóné, akinek mindig is egyetlen vágya volt: az, hogy gyerekeket taníthasson.

(Molnár Lászlóné, Marika néni múltidéző, emlékező gondolatait a Környei Hírhozó júliusi számában olvashatják.)

Megosztás