Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Idén már második alkalommal csatlakoztak a környei táncosok a Magyar és Nemzetiségi Viselet Napjához. A művészeti iskola néptánc pedagógusa, László Márta kezdeményezésére ezúttal is lelkesen készültek a kisdiákok, sőt: a tavalyi, első ilyen típusú megmozdulás sikerén felbuzdulva „civilek”, kisiskolások, felsős tanulók, és az iskola pedagógusai is csatlakoztak.

Már az első tanóra előtt, az iskola udvarán, a folyosókon érezni lehetett kedden, hogy ez a nap más, mint a többi: a lányok viseletben, befont hajjal, pántlikában, a fiúk kalapban, mellényben, volt, aki ruháját „népivel” kiegészítve érkezett.

Az első három tanítási órán így vettek részt a tanulók, majd sétára indultak a faluba, hirdetve mindenki számára, hogy a Viselet Napján bizony a környeieknek is van mivel dicsekedni. Természetesen idén is ellátogattak a Vackor Óvodába és Bölcsődébe, ahol rögtönzött viselet „divatbemutatót” tartottak az apróságoknak és az óvónéniknek, dajkáknak a szikrázó napsütésben.

A nap szervezője, László Márta tánctanár tematikusan, tájegységenként mutatta be a viseleteket, azok ünnepi és hétköznapi változatát: a lányok, fiúk a Környén gyűjtött sváb és felvidéki viseleteket, mellettük mezőföldi, rábaközi, sárközi, Kalocsa környéki, Felső-Tisza menti, szilágysági, mezőségi és moldvai öltözékeket vonultattak fel. A kicsiket láthatóan elkápráztatta a sok színes ruha, a lányokat a „pörgős” szoknya, a fiúcskákat a nagyobbak kalapos, férfias kiállása, s rögtönzött tánca a sarkantyús csizmában, aminek láttán egy aprócska ovis így kiáltott fel: csengettyű van a sarkán!

Megosztás