Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

tűzoltó-címerLezárult az önkéntes tűzoltó egyesületek 2016. évi támogatására kiírt pályázat és az elbírálás is megtörtént. A pályázható támogatás az idei évben 100 millió forinttal emelkedett. A Környei Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület 450 353 forintot nyert el.     A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázati feltételeinek 492 önkéntes tűzoltó egyesület felelt meg, összesen háromszázkilencven millió forint értékben nyújtottak be pályázatot, amelynek segítségével különféle tűzoltóeszközökhöz és felszerelésekhez juthatnak.

Idén másfél hónappal korábban és ötvennéggyel több önkéntes tűzoltó egyesület kap támogatást, ráadásul az eddiginél rugalmasabb elszámolási feltételek mellett, mint az elmúlt évben. Komárom-Esztergom megyében valamennyi pályázat sikeres volt.

A katasztrofavedelem.hu-n közzétett sajtóközlemény szerint 2016-ban százmillió forinttal több, immáron kereken hatszáz millió forint összértékű támogatást oszthat szét a katasztrófavédelem a Magyarországon működő önkéntes tűzoltó egyesületek között a központi költségvetés fejezeti kezelésű előirányzata terhére. A hatszázmillió forintból százmilliót az önkéntes mentőszervezetek kapnak, a fennmaradó félmilliárd forint háromféle módon kerül a tűzoltó egyesületekhez: egyrészt az önállóan beavatkozó egyesületek juthatnak állami támogatáshoz, háromszázötvenhat millió forint értékben a hivatásos tűzoltó-parancsnokságokkal együttműködő egyesületek pályázhatnak, harmadrészt tűzoltógépjárművek átadására ad lehetőséget ez a keret.

Mindeközben folyamatosan nő az önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületek száma is: amíg 2015-ben huszonnégy, addig 2016-ban már harmincnégy önkéntes tűzoltó egyesület rendelkezik az önálló beavatkozás jogkörével, a tervek szerint év végére további tizenkét egyesület kerül ebbe a körbe.

Tovább nőtt a hivatásos tűzoltóságokkal együttműködési megállapodást kötött önkéntes tűzoltó egyesületek száma is, idén több mint 90 százalékuk nyújtott be támogatási pályázatot, összesen háromszázkilencven millió forintnyi támogatási igény érkezett.

A bíráló bizottság támogatásra vonatkozó javaslatait az országos katasztrófavédelmi főigazgató jóváhagyta, így idén működési költségre csaknem ötvenmillió, szertárépítésre és felújításra pedig több mint harmincegy millió forint támogatást kapnak az egyesületek. A pályázók kétszáznegyvennyolc millió forintért vehetnek át védő- és tűzoltó technikai eszközöket. A pályázatnak köszönhetően hétszázhetvenkét tűzoltótechnika-kezelői típusvizsgára lesz lehetősége az önkéntes tűzoltóknak és százharminc önkéntes gépjárművezető tehet pályaalkalmassági vizsgát, amellyel megkülönböztető jelzést használó tűzoltógépjárművek vezetésére is jogosultságot szereznek.

A megyei igazgatóság által felterjesztett mind a 30 darab ÖTE pályázati dokumentációt elfogadta és az eszközbeszerzésekre kapott árajánlatok figyelembevételével támogatta a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság bíráló bizottsága.

forrás: katasztrofavedelem.hu

 

Megosztás