Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Ha most a torzsára sorjába visszatapasztjuk a letépett táposztó káposztaleveleket, a tapasztalt rendben, akkor szakasztott, helyesen fejesen szerkesztett káposztát képeztünk. – Romhányi József „Nyúliskola” című műve mellett más nyelvtörő, hosszabb, rövidebb, komolyabb, vidámabb versek is elhangzottak október 16-án, a Kisfaludy Mihály Általános Iskola hagyományos őszi szavalóversenyén.

Goór Brigitta és Láng Éva szervezők ezúttal azt kérték a gyerekektől, hogy a választott alkotások kapcsolódjanak az őszhöz, annak hangulatához, de mint kiderült, nyáron több apróság igen hosszú, ámde más témájú verset tanult meg, így természetesen őket is értő fülekkel hallgatta a zsűri. Az idei verseny során 31 szavalat hangzott el az intézmény könyvtárában, ezúttal is többnyire alsó tagozatosoktól, hiszen a felsősök közül csupán négyen érkeztek a nemes megmérettetésre. Takács Karolina, a zsűri elnöke ezért az eredményhirdetés során nemcsak megköszönte, elismerte a gyerekek versszeretetét, hanem azt is kérte tőlük, őrizzék meg azt, és reményét fejezte ki, hogy a kis elsősökkel nyolc év múlva is találkozhat a szavalóversenyen.

A nagyjából egy órás versáradat során a szülők, nagyszülők aggódó, drukkoló, büszke pillantásaitól kísérve elevenedtek meg többségében az ősz ihlette művek különböző alkotóktól, s a döntéshozatal előtt az ítészek elégedetten állapíthatták meg, hogy egy-két apró bizonytalanságtól, bakitól eltekintve minden nevező felkészülten, a vers magabiztos tudásával érkezett a versenyre.

Az elsősöknél Kun Jázmin vehette át az első helyezettnek járó ajándékot, s a kicsik ügyességét jelzi, hogy a zsűri Sztancsik Mátyást és Veilandics Vendelt is a második helyre sorolta, míg Sternhardt Dalma a harmadiknak szóló oklevelet vehette át. A másodikosoknál Bartis Dorka végzett az élen, második lett Krupánszki Gréta, harmadik Baumgarten Julianna Lili. A harmadikosok mezőnyéből a zsűri Hamburger Istvánt sorolta az élre, a második helyezettnek járó ajándékot Kakuk Róza, a harmadikét Nagy Bíborka vehette át. A negyedikesek szavalatait hallva is nehéz helyzetben volt a zsűri, végül úgy döntött, hogy Kiss Hanna és Rajcsány Gréta egyaránt megérdemli az első helyet, második lett Hujber Dorina, harmadik Fiala Zsófia. Mivel a felsősök mezőnyét 1 ötödikes, 1 hetedikes és 2 nyolcadikos diák alkotta, az ítészek úgy határoztak, hogy nem hirdetnek évfolyamonként eredményt. A két végzős diák közül Tóth Kira szavalatát ítélték színvonalasabbnak, így az ötödikes Bartis Gáborral, valamint a hetedikes Lopez Vega Hamka Emmával ő is a Művelődési Ház különdíját vehette át. Az intézmény november 25-ei Advent-elő programján mindhárman díjtalanul készíttethetik el Karikatúra Anginél „önarcképüket”, azaz Walt Disney stílusú karikatúrájukat.

 

Megosztás