Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

1szavalóAz 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtti tisztelgés jegyében rendezték meg a környei általános iskolában a már hagyományos őszi szavalóversenyt, a gyerekek, felkészítőik és szülők ezúttal is izgalommal várták a nemes megmérettetést az intézmény könyvtárában kedden.

Ahogy a könnyek egymásba csöppennek, kanyargós patakká keverednek. A vers-sorok épp így viselkednek. Lecsöppenő szót hívja a másik. Egymásba tűnnek, félig, egészen. 3szavalóAképpen növekednek, ahogy az alkonyat az égen – Károlyi Amy versével köszöntötte Maticsné Szabó Kovács Ágnes a gyerekeket, akik perceken belül át is vették a csodaszép, lélekemelő stafétát, s majd egy órán át le sem tették. Három korosztályra bontva 26 vers hangzott el Takácsné Eichhardt Emma szervező örömére olyan gyerekektől is, akik első, de a remények szerint nem utolsó alkalommal barangoltak a rímek hangos birodalmában társaik, s a zsűri előtt. A kisebbek a választható költők közül többnyire Bartos Erika, Romhányi József játékos, olykor nyelvtörő fordulatokban sem szűkölködő verseivel érkeztek, míg a nagyobbak közül néhány nevezőnek Kányádi Sándor, Weöres Sándor komoly, elgondolkodtató, lírikus hangulatú alkotására esett a választása.

6szavalóElcsépelt fordulat, de igaz: a döntés meghozatala nem kis feladatot rótt a zsűrire, melynek nevében Ráczné Wiszt Vilma elnök az eredmény kihirdetése előtt arra ösztönözte a gyerekeket, hogy továbbra is szeressék a verseket, lapozgassák a kötetetek, s jövőre is legyenek részesei a versenynek. Azért, hogy a következő évben még nagyobb fejtörést okozzanak a zsűrinek, néhány megszívlelendő, jó tanácsot is megfogalmazott, mint például, hogy a szövegbiztonság milyen fontos, hogy a szavalat legyen érthető, s hogy verselés közben „sehová sem kell sietni”.

A két legfiatalabb korosztályban végül Kakuk Mihály (2a) vehette át az első helyezettnek járó ajándékot, második lett Bartis Gábor, (2b), míg harmadik Rajcsány Gréta (1a).

A 3-4.osztályosok versenyéből az ítészek szerint Málnás Péter (4a) előadása magaslott ki, második helyezést ért el Lopez Vega Emma (4a), a harmadik helyet Skrinyár Zsófi (3b) szerezte meg. A felsősök sajnos nem túl népes mezőnyének produkcióiból Tóth Hunor (6b) szavalatát sorolta az élre a zsűri, második lett Szántó Csongor (6a), harmadik pedig Tóth Kira (5b).

17szavaló 4szavaló 5szavaló 7szavaló 8szavaló 9szavaló 10szavaló 11szavaló 12szavaló 13szavaló 14szavaló 15szavaló 16szavaló

Megosztás