Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

vas-du_65Ha július második hétvégéje, akkor Nemzetiségi és Sörfesztivál Környén. Jövőre lesz negyedszázada, hogy a községben letették a rendezvény alapjait, amely mára olyan népszerűséget ért el, hogy a három nap alatt több ezren fordultak meg a faluban. A hagyomány tehát idén július 10-e és 12-e között folytatódott sztárfellépőkkel, hagyományőrző és kulturális csoportok produkcióival, sporttal, kézműves utcával.

A péntek esti programok évről-évre a fiatalokat vonzzák, így ők szombat reggel még minden bizonnyal valóban az ágyukból hallgatták a 7 órakor útnak induló Schwowischi Buam zenés ébresztőjét. A zenekar Szolnok István segítségével muzsikálta végig az utcákat, s csalogatta az embereket a fesztiválra.

auerhammerBár a rendezvény ünnepélyes megnyitójára délután került sor, a sportpályán már 9 órakor rúgták a bőrt az Auerhammer János Ifjúsági Labdarúgó Kupára érkezők, a Tardoskedd, Oroszlány, Vértessomló és természetesen a Környe csapata. A reménységek közül a kupát idén az Oroszlány hódította el a körmérkőzések után. Második helyen végzett a Vértessomló, harmadikon Környe testvértelepülése, Tardoskedd, negyediken a házigazdák. A legjobb kapusnak járó elismerést a vértessomlói hálóőr, Nagy Patrik, a gólkirályi címet pedig az oroszlányi Kovács István Dávid szerezte meg.

szombat-du_03Az idei esztendőben sem szakít önkormányzatunk azzal a hagyománnyal, hogy ez a rendezvény teret adjon a hagyományápolásnak és a gyökerek megőrzésének, de a nemzetiségi hagyományőrzés mellett természetesen a szórakozási, kikapcsolódási lehetőségek színes palettáját is kínálja a 24. környei Nemzetiségi és Sörfesztivál – fogalmazott megnyitó beszédében Beke László polgármester, majd – hagyományosan és stílszerűen – a program hivatalos megnyitásaként korsó sörrel koccintott a színpadon Czunyiné dr. Bertalan Judit államtitkárral, dr. Kancz Csaba megyei kormánymegbízottal, Popovics Györggyel, a megyei közgyűlés elnökével, az eseményt megtisztelő szomszédos községek polgármestereivel, döntéshozóival, intézményvezetőivel, a helyi képviselő-testület tagjaival, civil szervezetek vezetőivel.

szombat-du_118Idén a sztárvendégek, V-Tech, Zanzibár, Szabó Ádám, Kovács Kati, és a hihetetlen embertömeget vonzó Kowalsky meg a Vega mellett színpadra lépett – többek között – a Környei Német Nemzetiségi Dalkör, a Tardoskeddi Rozmaring Dalkör, a Szivárvány Táncegyüttes, a Szomori Fiúk, a Környei Népdalkör, a He-Mo Musical Studio és az X-plor.

szombat-du_33A rendezvény ezúttal is minden, a faluba látogató számára maradandó élményt nyújtott. A különböző helyszínek díjtalan kínálatában szerepelt karaoke, sörivó és sörhas szépség verseny, diszkó és tűzijátékkal színesített utcabál, horgászverseny, gulyásparti, kenuzás a tavon, arcfestés, Zen Bu Kan Kempo bemutató, s a vendégeket kézműves utca is várta, ahol a gyerekek, felnőttek kedvükre kézműveskedhettek, s a Szabó Ferdinánd vezette tardoskeddi Élő Hagyományok Polgári Társulás is ízelítőt adott hagyományőrző tevékenységéből, az üvegfúvásból, fafaragásból, kosárfonásból.

vas-de_06A Nemzetiségi és Sörfesztivál része a hagyományos múltidéző német nyelvű szentmise, melyet vasárnap délelőtt Hajdu Ferenc provikárius, kanonok atya mutatott be, s ajánlott fel a történelem viharai során kitelepített német ajkú elhunyt és élő magyarokért, s mindazokért, akiket a sors messzire sodort szülőföldjétől.

A szentmisét koszorúzás és megemlékezés követte a templom melletti Kitelepítési Emlékoszlopoknál. Az oszlopok csonkasága jelzi azt a tragédiát, melyet 1947-ben éltek át a környei sváb családok és mellettük Európa-szerte a nemzeti kisebbséghez tartozók milliói. Az egyik oszlop azoknak a környeieknek állít emléket, akiket elűztek a szülőföldjükről, a másik azoknak, akik mára környeiekké váltak, de annak idején a Felvidékről telepítették ki őket.

vas-de_19Fájó érzés itt állni és emlékezni, de fontos, hogy évről évre, napról napra megtegyük. Tartozunk ezzel elődeinknek. Nekik, akik átélték ezt a tragédiát, akik elszenvedték a haza, a szülőföld, sok esetben a családtagok, barátok elvesztését. Emlékeznünk és emlékeztetnünk kell mindazokra, akiknek csupán néhány óra állt rendelkezésükre, hogy összekapkodják legfontosabb dolgaikat, felszámolják addigi életüket, elszakadjanak a szülőföldjüktől, hogy aztán teherautókban, vagonokban szállítva messzi vidékeken keressenek boldogulást, arra kényszerítve, hogy hosszú évtizedekig, vagy soha többé ne láthassák szülőfalujukat, szeretteiket… – fogalmazott Beke László, aki emlékező gondolatai zárásaként a kényszerű lakosságcsere valamennyi elszenvedője, a múltukat, emléküket őrzők, s azok előtt hajtott fejet, akik minden erejükkel azon vannak, hogy a történelem e korszaka soha ne ismétlődhessen meg.

vas-de_26A történelem kényszerű népességmozgásainak emlékére és intő emlékeztetőül állíttatott oszlopoknál a megemlékezés zárásaként a jelenlévők a kegyelet virágainak elhelyezésével tisztelegtek mindazok előtt, akik elszenvedői voltak a 68 évvel ezelőtti eseményeknek.

Megosztás