Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A Közösségi és Tájház udvarán tartotta közgyűlését szeptember 26-án a Környei Horgász Egyesület, s bár eleinte úgy tűnt, a kellemetlen hideg miatt kevesen lesznek, végül 47 név került a jelenléti ívekre, és a határozatképtelenség megállapítását követő 15. percben az ismételt közgyűlés összehívásával megkezdődhetett az érdemi munka.

A napirendeket, beszámolókat Török Mihály elnök röviden ismertette, illetve egészítette ki, hiszen a dokumentációk elektronikusan már korábban elérhetők voltak a tagság számára. Az elnöki tájékoztatóból kiderült, hogy tavaly az előző évhez képest 41 fővel nőtt a tagság létszáma, 230 felnőtt, 3 ifi, 11 jogi és 92 gyermek taggal rendelkezett az egyesület. A tó környezetének rendben tartására hagyományosan kiemelt figyelmet fordítottak folyamatos fűnyírással, szemétszedéssel, törpeharcsából 1 100 kilót varsáztak ki.

Az elmúlt év során összesen majdnem 9.500 kilónyi halat fogtak ki a horgászok, a legtöbbet, 5 905 kilót pontyból, a legnagyobb hal, egy 50 kilós harcsa Kiss Tamás horgára akadt. Haltelepítésre majdnem 10,5 millió forintot fordítottak, az összegből 9,5 tonna ponty, 800 kiló csuka és 400 kiló süllő érkezett a környei tóba. A haltelepítés kapcsán az elnök hozzátette, hogy az országos szövetségnél 50%-os önerővel lehet pályázni adott halfajok telepítésére, az egyesület élni kíván a lehetőséggel, és 2,5 milliós pályázat benyújtását tervezik.

A témához kapcsolódva egy tag tokhal telepítésének az igényét vetette fel. Török Mihály válaszában elhangzott, hogy tárgyalhat az elnökség a gondolatról, de úgy véli, hogy minden esetben a teljes tagság érdekeit kell figyelembe venni, a ragadozó halak aránya pedig már így is 30%-os a tóban.

Szerencsés lenne az őszi haltelepítés előtt kitisztítani a tó hátsó részét, mert erősen szennyezett szerves anyaggal – hangzott el egy hozzászólótól, s mint később kiderült, a gondot a zöld alga okozza. Török Mihály arról tájékoztatta a tagságot, hogy több szakemberrel, halbiológussal is egyeztettek, és megoldásként a mészhidrát merült fel, abból viszont hektáronként 200 kilót kellene felhasználni, ami hatalmas mennyiség, ezért elvetették a lehetőséget. Egyébként pedig a zöld alga azon kívül, hogy büdös és csúnya, nem veszélyezteti a halállományt – tette hozzá az elnök, aki egy másik kérdésre arról tájékoztatott mindenkit, hogy jelenleg nem szerepel napirenden az éjszakai horgászat megtiltása.

Megosztás