Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

idősek-napja_07A 70 év feletti környeieket köszöntötte vasárnap délután a Vöröskereszt helyi szervezete, valamint Beke László polgármester az iskola tornatermében az Idősek Napja alkalmából. Az ENSZ 1991-ben nyilvánította október elsejét az Idősek Világnapjának, s Környén is akkortól, tehát már negyedszázada kedveskednek vendéglátással, ajándékműsorral a község 70 év feletti lakóinak.

idősek-napja_06Pontosan 472 szép korú, 70 év feletti, házastársaikkal együtt 530 hölgy és úr részére postázott meghívót idén a Vöröskereszt környei szervezete az ünnepségre, közülük szép számmal fogadták el a szíves invitálást. Akik ideje, ereje, egészsége engedte a részvételt, azok számára ezúttal is maradandó élményt jelentett a gondoskodó, szeretetteljes figyelem, kedvesség, a találkozás a korbeliekkel, egykori barátokkal, osztálytársakkal.

Ünnepeljük Önöket, akik sok évtized példamutató munkájával, családjuk iránt érzett nagy szeretettel bebizonyították az élet mély érzést adó erejét. idősek-napja_05Ezért hasonlítom szerető szívüket az aranyhoz. Az arany mellett ezüst fény is csillan a mai napon. Ezüst hajukban sok-sok tél ott felejtette fehérségét – köszöntötte a szép korú vendégeket Eisenbart Győzőné. A Vöröskereszt helyi szervezetének elnöke köszönetét fejezte ki a példamutatásért, a következő generációkba csepegtetett emberi értékekért, s azt kívánta, hogy az Isten még sok-sok lágy, simogató tavaszt tartogasson számukra.

Önmagát becsüli meg minden nemzedék azáltal, hogy tudomásul veszi: a világ nem vele kezdődött. – választotta az idézetet az ünnep mottójául Beke László polgármester, hiszen – ahogy fogalmazott – idősek-napja_10nekünk, a ma aktív nemzedéknek tisztában kell lennünk azzal, hogy bármit is hozunk létre és teremtünk meg, az alapokat az előző generációk tették le. Ha vállaljuk az időutazást, azt, hogy átérezzük az ő mindennapjaikat, akkor a mai feladataink, problémáink már nem is tűnnek olyan nehéznek, megoldhatatlannak. Rájöhetünk, hogy az ő szegénységük mégis gazdagságot hordozott magában, ám ez mára lassan-lassan eltűnik mindennapjainkból. Néhány évtizede még létezett a munka, más ember munkájának tisztelete, a munka és közösség iránti alázat, a felelős gondolkodás és viselkedés, amely alapja a jól végzett munkának, a közös tenni akarásnak és a családi életnek is. Ezeket az eszközöket nem lehet üzletekben megvásárolni, de ha kinyitjuk a szívünket, akkor könnyen a birtokába juthatunk mi is mindennek. idősek-napja_11Könnyen, hiszen előttünk áll az a generáció, amely életével példázza a fentieket. Tőlük könnyedén átvehetjük mindezt, ha meghallgatjuk őket. Ha nyitott szívvel hallgatjuk meg őket! – hangzott el ünnepi beszédében. Zárásul azt kívánta, hogy mindenki találja meg családja körében azt a biztonságot, azt az odafigyelést, ami szebbé, könnyebbé teheti életüket, s reményét fejezte ki, hogy a helyi közösség is magában hordozza azokat a lehetőségeket, amelyek bearanyozhatják az ezüsthajúak mindennapjait.

Az Idősek Napi ünnepség keretében köszöntötték a falu legidősebb lakóit. A 96 esztendős Gyimesi Józsefnét betegsége miatt távollétében, idősek-napja_17valamint Gyarmati Istvánt, aki szintén 96 éves. Pista bácsi még ma is két keréken szállítja az Idősek Klubjából az ételt, s az ünnepségen ígéretet tett a polgármesternek, hogy az egy év múlva elkészülő kerékpárúton fognak majd közösen kerekezni. Miután átvette Andor Ildikótól, a Vöröskereszt helyi szervezetének titkárától a virágcsokrot, a tőle megszokott eleganciával köszönte a köszöntést: megverem a csizmám szárát, csókolom az összes jelenlévő szép hölgy száját, akik bizony jó sokan vannak. De hogy az urak se maradjanak ki a sorból, mindenkinek jó egészséget, boldogságot, hosszú életet kívánt.

idősek-napja_26Nagy Istvánné, született Eck Teréz és Nagy István – meghatódva ismertette Eisenbart Győzőné a falu legidősebb házaspárját, hiszen személyükben saját szüleit köszöntötte, köszöntötték. Ők 1952. április 13-án mondták ki a boldogító igent.

Az Idősek Napi program a Memory Interoperett két művésze, Egri József táncos-komikus, s Keszler Éva primadonna-szubrett magával ragadó, a hölgyeket, urakat is dalra fakasztó műsorával, majd ízletes vendéglátással folytatódott. A rendezvény zárásaként Troják Frigyes Zenekara gondoskodott a talpalávalóról és a vidám hangulatról, a szép korúak pedig megfogadták a korábban Eisenbart Győzőné által felidézett, Glász József 2008-ban íródott versének sorait: „Most jöttünk emlékezni a múltra, gondoljunk csak a szépre, a jóra. Hittel élni és remélni még tovább, ezt kívánjuk mi egymásnak legalább!”

A szervezők ezúton mondanak köszönetet mindazoknak, akik anyagi, vagy egyéb támogatásukkal, a teremrendezéshez, vendéglátáshoz nyújtott segítségükkel, sütéssel, főzéssel járultak hozzá, hogy idén is emlékezetes, szép ünneppé varázsolják az Idősek Napi rendezvényt.

Megosztás