Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A nemzetközi “Ne gyújts rá” – mozgalom világnapját minden év november harmadik csütörtökén tartják. A mozgalom 1974-ben az Amerikai Egyesült Államokból indult útjára. Célja, hogy legyen az évben egy olyan nap, amikor a cigarettázók nem gyújtanak rá, és a társadalom figyelmét felhívják a dohányzás és a passzív dohányzás veszélyeire. Az idei világnap témája a passzív dohányzás visszaszorításáért meghozott intézkedések minél szélesebb körben történő megismertetése.

A dohányzás társadalmi elfogadottsága folyamatos csökkenést mutat. Kutatások szerint jelentősen emelkedett azok aránya, akik szerint nyilvános helyeken meg kell tiltani a dohányzást.

A dohányfüst-mentes környezethez mindenkinek joga van.

Az Országgyűlés 2011. 04. 26-án elfogadta a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítását.

A tilalom vonatkozik valamennyi zárt légterű közforgalmú helyiségre, azaz valamennyi munkahelyre, egészségügyi szolgáltatóra, vendéglátóipari egységre, beleértve a közintézményeket, szórakozóhelyeket, kocsmákat, bárokat, tömegközlekedési eszközöket, buszmegállókat, a gyalogosok által használt aluljárókat, játszótereket és azok 5 méteres körzetét is. Kivételt csak a hotelek szivarszobái, illetve a börtönök és pszichiátriai intézetek jelentenek.

A törvénymódosítás 2012. január 1-jén lép hatályba, de bírságot csak 2012. április 1-jétől, három hónap türelmi idő után szab ki a hatóság.

A törvény szigorításával Magyarország is megfelel az Európai Unió és a WHO egészségpolitikai, szakmai elvárásainak és egyben jelentős mértékben csökkentheti a dohányzás okozta népegészségügyi és gazdasági károkat is.

A törvény hatálybalépését megelőzően és utána is nélkülözhetetlen a lehető legteljesebb körű tájékoztatás, véleményformálás és ezzel párhuzamosan a leszokás irányába történő motiválás, illetve segítségnyújtás.

Ennek megfelelően került továbbfejlesztésre a www.leteszemacigit.hu honlap és a helyi tarifával működő telefonos szolgáltatás a 06 40 200 493-a számon, ahol bárki segítséget kérhet.

Dorogi, Esztergomi Kistérségi Népegészségügyi Intézet

Megosztás