Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A könyv a legnagyobb varázslat, minden csoda benne van, ami eddig volt, s ami ezután lesz… mert aki olvas, az szabad lesz, megismerve mások gondolatait, szabadon választhat, kialakíthatja a saját gondolatait, összemérheti őket, veszthet és győzhet, okulhat és javíthat, ahogy méltó az emberhez. Ugye milyen egyszerű, csak meg kell tanulni az ábécét, és olvasni kell… A mese örök. A mese pedig azért örök, mert a közönsége is örök.

Amíg gyerekek vannak, addig mese is lesz… – csupán két gondolat Csukás István szabadfoglalkozású írótól, az ő meserészletei vették ugyanis át a főszerepet a Kisfaludy Mihály Általános Iskola hétfői szépolvasási versenyén, s egyáltalán nem utolsó sorban maguk a mesélők, a gyerekek.

Hány éve is? Tíznél biztosan több, inkább tizenöt – találgatta a két szervező, Láng Éva és Goór Brigitta, hogy vajon hány esztendeje hívták életre a versenyt.

A gyerekek ezúttal is négy korosztályban mérették meg magukat szabadon választott és kötelező részlettel, ám előtte Láng Éva mesélt röviden a szerzőről, aki – mint kiderült – egyáltalán nem bizonyult ismeretlennek. A gyerkőcök jól tudták, hogy milyen mesehősök, mesealakok megteremtése fűződik Csukás István nevéhez, így Láng Éva kérdésére repkedtek a nevek: Süsü, Pom Pom, Mirr-Murr, Bagaméri. Ezeket a halhatatlan figurákat a gyerekek a könyvek mellett főként rajz- és bábfilmekből ismerhették meg, több ifjúsági regényből pedig sikeres tévéfilm készült. Azon viszont már elámult a mezőny, hogy Csukás István Keménykalap és krumpliorr című játékfilmje 1975-ben a hollywoodi X. televíziós fesztiválon megkapta a fesztivál nagydíját és Az Év Legjobb Gyermekfilmje címet is elnyerte.

A mindig mosolygós szerző fotóról vetette a versenyzőkre óvó, figyelő tekintetét, s mintha időnként oda is kacsintott volna: csak semmi izgalom, ügyesen, szépen!

A tizenöt kislány és négy kisfiú majd két órán keresztül olvasott, „mesélt”: valaki színesebben, valaki játékosan, mosolyogva, valaki picit izgulva, picit lassabban, de valamennyien szívből jövő örömmel.

Az eredményhirdetéskor nem is titkolta Takácsné Eichhardt Emma, a zsűri elnöke, hogy bizony nehéz volt a döntéshozatal, s volt olyan korosztály, amelynél a négy ítész szavazással döntött. Ilyen volt a másodikosok mezőnye is, ahol Mosberger Martin végzett a harmadik helyen, az elsőn pedig Laczó Mira és Rajcsány Gréta osztozott.

A harmadikosok között Kovács Zsófia vehette át a harmadik helyezettnek járó ajándékot, második helyen végzett Bokodi Szilvia, elsőn Deli Diána. A negyedikes lányok, fiúk között a zsűri Somhegyi Katát sorolta a harmadik helyre, második lett Troll Viktória, az első helyezett oklevelét Bencze Emese vette át. A felsősök mezőnyében Peredi Dóra nyújtott bronzérmes teljesítményt, a képzeletbeli dobogó második fokára Kiss Dominika állhatott, míg a legfelsőre Lopez Vega Hamka Emma.

Megosztás