Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg február utolsó hétvégéjén a Gyermelyi Pálinka Estet és pálinkás programokat. A rangos megmérettetést élénk érdeklődés kísérte, hiszen 600 minta érkezett 123 nevezőtől szerte a Kárpát-medencéből: Magyarországról, Felvidékről, Erdélyből és Délvidékről. Szűkebb hazánkat, Környét három gazda, Haász József, Méri János és Török Mihály képviselte húsz mintával, és ragyogó minősítéseket szereztek, hiszen alaposan gyarapították az oklevelek számát.

A bírálat során egyébként 154 bronz, 180 ezüst és 170 arany minősítés született, az ítészek 96 párlatot nem minősítettek.

Török Mihály bronz értékelést ért el az Ágyas meggy és a Cigány meggy pálinkájával, ezüstöt pedig a Vilmoskörte, Birs, Fürtös meggy és Ropogós cseresznye párlatával. Haász József Aletta szőlőjét és Birs pálinkáját bronz, az Érdi Bőtermő meggyét ezüst minősítésre értékelték, a Nemtudom szilva és Szomolyai Fekete Cseresznye párlata pedig a legcsillogóbb, arany minősítést nyerte el. A környei nevezők legsikeresebbjének Méri János bizonyult, akinek valamennyi mintája érmet hozott a gazda számára. Ezüst minősítést nyert el az Oblacsinszkai meggy, a Sárgabarack és Irsai Olivér pálinkája. Arany minősítéssel díjazták a szaktekintélyek a Szomolyai Fekete Cseresznye, a Birs, és két Vilmoskörte párlatát, sőt, az egyik Vilmoskörte pálinkáját kategóriájának legjobbjának ítélték, egyben a Komárom-Esztergom megye legfinomabb párlata különdíjat is elnyerte. Méri János 2021-es Vilmoskörtéje az értékelés szerint élénk virágos illatú, intenzív fajtajellegű ízében gazdag, a héj karakter jól harmonizál a gyümölcsre jellemző fanyarsággal, összhatása pedig szép, harmonikus.

Megosztás