Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

majális_66Akár azt is mondhatnánk, hogy kegyesek voltak az égiek a környei Családi Majálishoz, hiszen, ha nem is hétágra, de sütött a Nap pénteken, s korábban bármennyire is riogattak a felhők, az eső csak délután fél 4-kor kezdett rá, s ijesztette el a vendégeket a tó partjáról. A lángosevő verseny résztvevői még épp időben vágtak bele a megmérettetésbe.

A már hagyományos főzőverseny nevezőit nem rettentették el a héten hallott meteorológiai előrejelzések, reggeltől 33 bográcsban rotyogtak az ételek, vagy pirultak a húsok grillrácson, sütőlapon. Egyáltalán nem volt tehát könnyű helyzetben Dr. Árendás József háziorvos, aki fél 10-től várt mindenkit majális_04tai chi tornára, de végül bőven akadtak, akik a szakember irányításával az ételillatok kavalkádjában is elvégezték a belső erőt és egyensúlyt, a test és tudat összehangolását fejlesztő, a tudat összpontosítására és a légzés irányítására alapuló gyakorlatokat.

A már hagyományos családi sportvetélkedőre hat formáció nevezett. Igaz, nem valamennyien a szó klasszikus értelmében vett családként teljesítették a Gubicza István által megálmodott feladatokat, lelkesedésben, kitartásban egyik csapatnál sem volt hiány: felnőttek, fiatalok, gyerekek egyaránt küzdöttek a gumikötéllel, teniszütővel, tornabottal, no meg az idővel a feladatok során, mígnem kialakult a négyes döntő résztvevőinek névsora, majd pedig a végső rangsor. majális_38A Polgárőrök a hatodik helyen végeztek, előttük a Futó bajnokok, s negyedik lett az Odler család. Bár a Foci VB csapata a döntőbe negyedik legjobbként érkezett, az utolsó feladatok teljesítésével feltornázta magát a harmadik helyre. Ezüstérmes teljesítményt nyújtottak a Csillámpónik, akik kétszeresen is ünnepelhettek, hiszen az egyik „póni”, Budai Anita születésnaposként majálisozott. A Kukások, azaz négy fiatalember elsőségéhez – mondhatni – kétség sem férhetett, magabiztosan, 7 ponttal húztak el a második helyezett csapattól.

majális_89A családi vetélkedést a Gyémánt Kempo SE Környe bemutatója követte. A gyakorlatokat, mozdulatokat, feladatokat ismertető Bognár Levente mester a bemutató során sajátos humorával igyekezett azt a tévhitet is eloszlatni, hogy a kezdő kempokáknak az első edzés során „vérüket isszák…”

Mint elhangzott, a kempo összetett harcművészet és küzdősport. Alapja az utcai önvédelem, éppen ezért cél minden hatékony technika megismerése, legyen az állóharc, azaz ütés, rúgás, dobásküzdelem, földharc, vagy fegyveres küzdelem. Nagy hangsúlyt fektetnek a tradicionális értékekre, mint például a fegyelemre, egymás tiszteletére, szeretetére és a kitartásra. Jelmondatuk: a legrosszabb helyzetben is nyújtsd a legjobb formád!

Ha nem is kimondva, és így megfogalmazva, de elképzelhető, hogy a főzőverseny több résztvevőjének is ez lehetett a mottója, hiszen volt, akinek a tűzifa hasogatásával gyűlt meg a baja, míg másnak épp a túlontúl lángoló tűzzel, megint másnak a bográcsba hulló falevelekkel. De természetesen valamennyien igyekeztek a legjobb formájukat hozni, s különböző „módszerekkel”, pálinka, sütemény kínálásával meggyőzni az ítészeket arról, hogy az ő ételük a legízletesebb.

majális_90A Végertné Nedermann Éva, Sági Jánosné, Geiszt Imréné, Tiba Sándor alkotta zsűri 13 órától 30 csapat 33 ételét kóstolta sorra. A legtöbben idén is vad-, birka-, marhapörköltet, gulyást, paprikás burgonyát készítettek, de a kínálatban szerepelt kecske- és nyúlpörkölt, halászlé, valamint csokoládés, áfonyás vaddisznóragu, sőt, tócsi is.

A gasztrotúra végén a tapasztalatokat Tiba Sándor úgy summázta, hogy összességében csínján bántak a csapatok a fűszerekkel, igen visszafogott volt a paprika- és zsírfelhasználás, bár olyan is akadt, akinek a kezében túlbillent a sószóró.

majális_132A zsűri különdíjjal jutalmazta a csécsénypatonyiak sztrapacskáját, melyből mindenki kedvére falatozhatott, a Lunabetyár és a sógorok tiszai halászlevét, valamint a Gyula család meggylekvárral készített rókagombás vaddisznópörköltjét.

A főzőverseny harmadik legízletesebbjének a Kőszikla Borászat négy évszak lecsója bizonyult, míg a második helyezettnek járó ajándékot a Rendőrök vehették át, akik borjúragut készítettek burgonyagombóccal. A környei győztes-csapat_02Családi Majális 2015. évi Vándor Fakanalát a Baráti Társaság hódította el marhanyak pörköltjével.

Igaz, finom falatokban egyáltalán nem volt hiány, a közkedvelt lángosevő versenyre bőven akadt jelentkező. A fiatalok, gyerekek rendületlenül „küzdöttek” a falatokkal, végül a leggyorsabban majális_178Bagi Kevin gyűrte le. Második lett Bogár Dániel, harmadik pedig Benkő Lili.

Bár időközben megérkezett az alapos égi áldás, az Idősek Otthona munkatársai a sátor alatt nagyjából 600 lángost sütöttek ki, s gazdára is lelt valamennyi. Ez minden bizonnyal annak tudható be, hogy a környei Családi Majális fokhagymás, tejfölös, sajtos lángosának nincs párja.

Megosztás