Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Fűrész zaja és „Dől a fa!” kiáltások verték fel csütörtök reggel a tópart csendjét, s később az arra járók, munkából, iskolából hazaérkezők minden bizonnyal meglepődve tapasztalták, hogy az évtizedekig hűsítő árnyat biztosító hatalmas nyárfák a földön fekszenek.

A szakemberek munkája nagyjából egy órát tartott, mérnöki precizitással döntötték ki a három fát az előre kiszemelt helyekre, hogy az asztalokban, padokban ne essen kár.

Őket a közmunkások váltották: „darabolták” a hatalmas törzseket, gyűjtötték az ágakat, s szállították el a 30 köbméternyire saccolt famennyiséget, amelyet száradást követően segély tűzifaként juttat el az önkormányzat a szociálisan rászorulókhoz.

A nyárfákat annak idején magról ültették, a becslések szerint 60-70 esztendősek lehettek, s az eltelt évtizedek alatt ki tudja, hány szerelem szövődött, mennyi bográcsgulyás készült, s hány pofa sör fogyott el az árnyékukban. Azonban, mint ahogy az emberek is megérzik az idő múlását, felettük sem szállt el nyomtalanul…

A katasztrófavédelem évenként esedékes, január végi ellenőrzése állapította meg, hogy a fák elöregedtek, üregesek, és életveszélyessé váltak, ezért szükséges a kivágásuk. A tópart kedvelt, központi területére a kényszerkivágásra ítéltetett nyárfák pótlására a tervek szerint platánokat ültetnek majd el.

Megosztás