Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Megannyi mackó futkározott, táncolt, játszott, verselt február 2-án a Vackor Óvoda és Bölcsődében, ahol – szakítva a korábbi hagyományokkal – nem a csoportszobákban külön-külön, hanem első alkalommal közösen tartottak Macinapot. Így a kicsik édes maci álarcot öltöttek, de mellettük az aula plüss bájos állatkákkal is megtelt, hiszen az intézmény a családok bevonásával mackókiállítást is rendezett. Azon az állomáshelyen a kis vackorosok mackós énekeket, táncokat, verseket adtak elő társaiknak.

Merthogy a Macinapon az apróságok forgószínpad szerűen járták végig a helyszíneket: a mackókiállítás mellett a tornateremben medvevadászat és játékos állat lábnyomkereső várta a gyerekeket, a terembe természetesen a medve „barlangján” keresztül vezetett az út. A harmadik helyszínen Venter Mihály és családja felajánlásaként mézet kóstoltak, és játékos formában ismerhették meg a medve más kedvenc eledeleit is, melyek közé – még az egészen kicsik is tudták – bizony nem tartozik a hamburger. A program zárásaként az óvónénik „A két kicsi bocs meg a róka” című mese előadásával szórakoztatták a kicsiket, akik minden bizonnyal még sokáig mesélnek otthon a Macinapon szerzett élményeikről.

S hogy miért épp február 2-a a Macinap? A néphit szerint akkor, gyertyaszentelő napján ébred fel először téli álmából a medve. Kijön a barlangjából, körülnéz, és ha süt a nap, meglátja az árnyékát, visszabújik még 40 napra. Ha hideg, borús időt tapasztal, kinn marad, mert hamarosan érkezik a tavasz. A Vackor Óvoda és Bölcsődében mindig keresik, és találnak rá lehetőséget, hogy közös játékokkal, mesékkel, versekkel, időjósló rigmusokkal gazdagítsák a gyermekek sokoldalú tudását, hiszen a néphagyományokkal, néphittel kapcsolatos ismeretek bővítése egyik fontos része az intézmény programjának.

Megosztás