Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

26 ludwigsburgi diák és kísérő látogatott el péntek délután Környére. A Stuttgart melletti Ludwigsburg Közigazgatási és Pénzügyi Főiskola hallgatóinak útja a budapesti Corvinus Egyetemről vezetett községünkbe, ahol az Európai Uniós csatlakozás hatásairól tájékozódtak.

A Stuttgart melletti Ludwigsburg Közigazgatási és Pénzügyi Főiskola évtizedes kapcsolatokat ápol más főiskolákkal, egyetemekkel a világ minden részén. A budapesti Államigazgatási Főiskolával 1989-ben vették fel a kapcsolatot és az azóta a Corvinus Egyetem karjaként működő intézménnyel a mai napig folyamatosan működnek a diákcsere programok, s a közös projektek.

A főiskola diákjainak egy csoportja tavaly nyáron a Corvinus Egyetem által szervezett programja során jutott el Környére. A látottak és hallottak után dr. Peter Raviol professzor meghívta Beke László polgármestert előadást tartani az intézmény által szervezett Európai Főiskolai Napra, amelyre decemberben került sor. A felek akkor abban is megállapodtak, hogy a környei önkormányzatnál a jövőben is örömmel fogadják a főiskola diákjait.

A ludwigsburgi diákok számára azért is hasznos a környei látogatás, illetve a ludwigsburgban Környéről hallott előadás, mivel döntő többségük az önkormányzatoknál vezetőként, illetve a közigazgatás más területén fog elhelyezkedni, s Baden-Würtenberg tartományban a települések 80 százaléka Környéhez hasonló, 5 ezer lélekszám alatti. Így betekintést nyerhetnek, hogy a jövőben rájuk váró feladatokat milyen módon kezelik, oldják meg Magyarországon, egy hasonló nagyságú településen.

Pénteken az Európai Uniós csatlakozás hatásairól hallhatott a dr. Peter Raviol és Dieter Kies professzorok vezetésével Környére látogató 24 diák. Orlovits Tímea jegyző a jogharmonizációs kötelezettséget, annak folyamatát ismertette, Beke László polgármester pedig a gazdasági életet, az egészségbiztosítást, munkavállalást érintő változásokat, a megnyíló pályázati lehetőségeket. Ez utóbbi témakört konkrét példákkal is illusztrálta, melyekből kiderült, hogy a környei önkormányzat, a térségben működő civil szervezetek, helyi vállalkozások és multinacionális cégek, állami tulajdonban lévő társaságok az eltelt években összességében többmilliárdos uniós forráshoz jutottak.

Az uniós pályázatoknál nagyon fontos alapelv a fenntarthatóság, tehát csak olyan pályázatokat támogatnak, melyek hosszú távon is szolgálják a közösség érdekeit – ismertette a polgármester, aki az általa kedvezőtlennek ítélt változásokról is szólt. Ezek között szerepelt, hogy a tőkeerős cégek megjelenése sokszor lehetetlen helyzetbe hozza a helyi kis- és középvállalkozásokat, az önkormányzatok már nem élhetnek aktív támogatási lehetőséggel, azaz, új befektetőknek nem adhatnak adókedvezményeket, s hogy a szakképzett munkaerő a jobb megélhetés érdekében elhagyja az országot.

Megosztás