Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Az Adventi koszorú első gyertyájának fellobbanásával egy időben gyúltak ki településünkön az ünnepi fények vasárnap este. Községünk régi hagyománya, hogy Advent első vasárnapján a helyiek közösen kezdik meg a felkészülést a szeretet ünnepére a katolikus templomban.

Dr. Árendás József önkormányzati képviselő, az egyházközség tagja köszöntötte vasárnap délután a jelenlévőket a környei katolikus templomban, Ady Endre „Karácsony” című versével hívva valamennyiüket Jézus eljövetelének várakozására. A templom előtt felállított Betlehemi jászolra Bedy Sándor plébános osztott áldást, így fogalmazva: Betlehem története igaz, valós szereplőkkel, s nem mese. Betlehem képe gyönyörűséggel tölti el az ember szívét, s megáldása gazdagítson bennünket.

Az áldásosztást követően Szemeti Ferenc református tiszteletes hirdetett igét, majd Beke László polgármester köszöntötte az egybegyűlteket: Ilyenkor Advent idején, amikor készülünk a Karácsonyra, az idő múlását az újabb és újabb gyertyák meggyújtása jelzi. Ahogy nő a fényesség, úgy közeledik Jézus születésének ünnepe, a szeretet ünnepe. Az égő gyertyák száma valódi és gyönyörű, az ünnephez méltó időjelzők. Segítik a felkészülést, hogy Jézus eljövetelét méltóképpen ünnepelhessük. És teszik mindezt a lehető legegyszerűbb és tiszta módon, mutatva ezzel, hogy ezeknek a kis lángocskáknak a fényében is micsoda erő, hit és szeretet rejlik. – fogalmazott, azt kérve, hogy ne csábuljunk el a Karácsony előtt megsokasodó reklámújságok kínálatán, szeretetünket ne drága ajándékokkal fejezzük ki, s a zsúfolt bevásárlóközpontokban töltött időt szenteljük inkább családunknak.

Advent első vasárnapjának ünnepét a templomban az általános iskolai énekkar, a Német Dalkör, a Vackor Óvoda Kamarakórusa, valamint Tóka Ágoston orgonaművész és Kertesi Ingrid Liszt Díjas operaénekes műsora varázsolta meghittebbé.

A környei önkormányzat, a falu egyházközségei, valamint a Három Királyok Alapítvány közös ünnepi rendezvényének zárásaként az Adventi koszorú első gyertyájának fellobbanásával egy időben a Betlehemi jászol, s a község karácsonyi díszvilágításának fényei is kigyúltak. A templomtéren az egyre sűrűbbé váló hóesésben karácsonyi vásár, meleg tea és sütemény várt mindenkit, s a kicsik örömére a Mikulás is megérkezett, hatalmas zsákjában gyűjtve össze leveleiket, rajzaikat.

Az ünnepi készülődés december 4-én, szombaton folytatódik Környén, amikor reggel fiatalok vágják ki a falu karácsonyfáját, majd a gyerekek és felnőttek az általuk elkészített díszekkel közösen öltöztetik fel délután.

Megosztás