Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Nem tudni, hány gyapjútakaró lelt gazdára az elmúlt napok egyikén „potom” 149.900 Ft-ért Környén, de az biztos, hogy mára többen gyanút fogtak. Az esetről egy férfi számolt be, aki feleségével együtt vett részt a községünkben tartott díjtalan egészségügyi felmérésen.Június közepén egy „nagyszabású országos egészségprogram” érkezett Környére, amely akkor a postaládákba eljuttatott meghívó szerint „ingyenes terápiás kezelést, masszázskezelést, személyes tanácsadást és sok érdekességet” kínált. Azt szintén nem tudni, hogy nyáron a résztvevők mennyire távoztak elégedetten, vagy több (tíz)ezer forinttal szegényebben.

Az viszont biztos, hogy a hirado.hu október közepén figyelmeztetett:

Új trend, hogy a termékbemutatók szervezői mostanában inkább egészségnapra, állapotfelmérésre invitálnak, s a meghívásból sem derül ki pontosan, hogy valójában termékbemutatóról van szó… A Kossuth Rádió Napközben című műsorában Fülöp Zsuzsanna, a Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője elmondta: a termékbemutatók célcsoportja az idősebb korosztály… Ma már a meghívóból sem derül ki egyértelműen, hogy termékbemutatóról van szó, ezzel is igyekeznek a szervezők kijátszani a hatóságok jelenlétét, illetve a meghívottak számára is kevésbé egyértelművé tenni, hogy mire invitálják őket valójában… mostanában a termékbemutatókon az egészségnap, állapotfelmérés, vagy valamilyen gyógyhatás hamis ígérete van leginkább terítéken.

Környén a napokban a díjtalan szív és érrendszeri vizsgálat lehetősége csábított sokakat. A férj és feleség vizsgálati eredményei azonban alapos áttekintés után elgondolkodásra késztették a férfit. A vérsűrűségtől, az erek ellenállásán, szívizom vérszükségletén, verőtérfogaton át az agyi erek rugalmasságáig, agyszövet vérellátásáig terjedő, 15 féle vizsgálat minden egyes értéke ezrednyi pontossággal megegyezik a házaspárnál. Ekkor vált gyanakvóvá. Csakhogy addigra a nejét meggyőzték: szerződést kötött a 149.900 Ft értékű gyapjútakaró megvásárlásáról, s a helyszínen már ki is fizette az ötezer forintos foglalót. A házaspár végül úgy határozott, hogy mégsem veszi át a házhoz szállított ágyneműt, az „ajándékként” járó másodikat, a szintén ajándék porszívót és plüss figurát és nem fizetik ki a vételárat. Ezzel a foglalót ugyan elveszítették, de nem futnak a 150 ezer után, ahogy – hallani – teszi sajnos néhány falubeli.

És végül egy újabb idézet a rádiós műsorból. „Fülöp Zsuzsanna a fogyasztói jogokkal kapcsolatban ismertette: ha valaki mégis megvásárolt egy terméket, amire nincsen szüksége, a jogszabály biztosítja a nyolc munkanapon belüli elállási jogot, a terméket visszaküldhetjük, és harminc napon belül vissza kell kapnunk a vételárat.”

Jó hír, hogy jövőre szigorodik a fogyasztóvédelmi törvény: nem maradhat szankció nélkül, ha például a termékbemutatókon célzottan idős embereket vernek át, megtévesztő vagy agresszív eszközökkel bírják rá őket akár többszázezer forintos egészségmegőrző eszközök vagy ágynemű-garnitúrák megvásárlására.

Addig azonban, és azt követően is, nem árt az elővigyázatosság, gyanakvás, hiszen – a mondás szerint is – az okos ember más kárán tanul.

 

Megosztás