Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Mi lehet ebben a palackban, aminek letekertem a fedelét? – tette fel a kérdést szerdán a környei Faluházban a község felső tagozatos diákjainak Tóth Pál, a Fizibusz „sofőrje”, majd amikor a hidrogén felvetés elhangzott, sorolta további kérdéseit, s meg is válaszolta: mi történne, ha az lenne, s egyesülne az oxigénnel? BUMM! – nem beszélgetnénk ilyen kedélyesen…

Horti Károlyné, a Kisfaludy Mihály Általános Iskola pedagógusa jó három esztendeje pályázott folyamatosan, hogy a községbe „csábítsa” az ELMŰ-ÉMÁSZ által útjára indított Fizibusz-t, amely roadshow jelleggel – s díjtalanul – „viszi házhoz” mindazon ismereteket, melyekkel segíthetők a gyerekek környezettudatos energiafelhasználásra történő felkészítése.

Horti Károlyné kitartása sikerrel járt, s szerdán meg is érkezett a demonstrációs eszközökkel, speciális technikával felszerelt mikrobusz, azaz a Fizibusz Környére, s Tóth Pál „fizishowman”, aki – amikor nem „buszozik” – nem mellesleg maga is matematikára, s fizikára oktatja a diákokat Szentendrén.

Négy éve vagyok úton, 110 ezer kilométert tettem meg, 700 iskolába látogattam el, 140 ezer gyerekkel találkoztam, mindent láttam, s az ellenkezőjét is – hallhatták a diákok a kísérletek kezdetén, s majd maguk is megtapasztalhatták, milyen (majdnem) mindent látni, s akár az ellenkezőjét is…

A palack tartalmáról végül kiderült, hogy nitrogén, ami kisebb üvegbe öntve „fortyogott, füstöt eregetett”, s bár forráspontja mínusz 190 C fok, megfelelő kéztartással semmi bajunk nem eshet, ha a nyitott tenyerünkbe öntünk kisebb mennyiséget, de természetesen csak akkor, ha éppen egy szakavatott „fizishowman” Fizibusz kísérletének vagyunk részesei.

A felsős diákok számára végül szinte pillanatok alatt elrepült a majdnem másfél óra, amely alatt nem csupán a nitrogénnel kísérleteztek, de szívószállal is, „belekóstolva”, miként keletkezik a hang, miként működnek a fúvós hangszerek, s legvégül azt is megtapasztalhatták, hogy milyen az elektromos kisülés, s mitől energiatakarékos egy izzó.

Megosztás