Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Hosszú esztendők hagyománya Környén, hogy az Adventi koszorú első izzójának bekapcsolásával egy időben gyúlnak ki az ünnepi fények. Így történt ez vasárnap is, amikor a falu lakói közösen kezdték meg a felkészülést a szeretet ünnepére a katolikus templomban és az azt körülölelő, ez év augusztusától Boldog II. János Pál pápa nevét viselő téren.

Advent első vasárnapján zsúfolásig megtelt a környei katolikus templom, ahol elsőként Dr. Árendás József önkormányzati képviselő, az egyházközség tagja köszöntötte a jelenlévőket.

Ebben az időszakban hitünk szerint közösen és a saját életünkben is várjuk az Úr eljövetelét… Várunk valakit. Várjuk a Betlehemi gyermeket, Isten egyszülött fiát, Jézus Krisztust, aki karácsonykor megszületett… – fogalmazott, s minthogy – saját elmondása szerint az évek során nem talált szebb útravalót, zárásul mindenkit Ady Endre „Karácsony” című versével hívott a szent várakozásra: Karácsonyi rege, ha valóra válna, igazi boldogság szállna a világra.

Szemeti Ferenc református lelkész igehirdetését követően Beke László polgármester a koszorú négy gyertyája által szimbolizált fogalmak kapcsán kiemelte: a koszorú kör alakja tökéletesen jelzi a teljességet, az egybetartozást. Ha behunyjuk a szemünket és visszaidézzük a négy fogalmat és ezek összetartozását, akkor értjük és érezzük igazán Advent üzenetét – hit, remény, szeretet, öröm.

Az utóbbi évek gazdasági válsága kapcsán a kevésbé hangsúlyozott erkölcsi válságról is szólt, mely emberek, családok, egész közösségek életét teszi tönkre, teszi elviselhetetlenné.

Ilyenkor karácsony közeledtével csodálatos módon jobbá válunk. Nyitottabbak leszünk társaink felé. Több szeretettel, odafigyeléssel fordulunk egymáshoz… és ez az erő mindenkit megérint. Ez mutatja azt a csodát, melyet Jézus születésén át a keresztény egyházak közvetítenek mindenkihez, mely csoda minden szívet meg is érint. Ezt az ajándékot úgy kell elfogadnunk, hogy ne csak négy hétre szóljon, ne csak a karácsonyi ünnepek befejezéséig, hanem egy egész életre, s ne csak így, decemberben – zárta gondolatait.

A környei önkormányzat, a falu egyházközségei, valamint a Három Királyok Alapítvány közös ünnepi rendezvényének karácsonyi hangulatát varázsolta még meghittebbé, amikor Szakálné Gaál Monika előadásában felcsendült az Ave Maria, később pedig az általános iskola énekkara, a Német Nemzetiségi Dalkör, s a Vackor Óvoda kamarakórusának műsora. Amikor pedig a Betlehemi jászol, a község karácsonyi díszvilágítása mellett az Adventi koszorú első izzójának fénye is kigyúlt, a szemerkélő eső ellenére is zsúfolásig megtelt a Boldog II. János Pál pápa tér, ahol a karácsonyi vásári portékák mellett a kicsiket meleg tea, a felnőtteket forralt bor várta. A gyerekek örömére a Télapó is megérkezett, aki apró ajándékokkal hálálta meg a verseket, dalokat, rajzokat, s bélyegezte le a kívánságleveleket, melyeket az eltelt napokban készítettek el a gyerkőcök.

Az ünnepi készülődés decem¬ber 5-én folytatódik Környén, amikor délután 5 órától az általános iskola Adventi estjére várják a falu lakóit az intézmény ebédlőjében. Advent második hétvégéjén, december 8-án délután két órától hagyományosan közösen készítik el kicsik és nagyok a falu karácsonyfájának díszeit az iskola ebédlőjében, majd öltöztetik velük ünnepi díszbe a Művelődési Ház előtt felállított fenyőfát.

A Környei Katolikus Karitász december 4-én, kedden 14 és 17 óra között tartós élelmiszergyűjtést szervez a római katolikus templomban.

A szervezet Advent harmadik vasárnapján, december 16-án, a szentmise után, 12 és 14 óra között ismét „krumpliebéd”-re várja a környei Közösségi és Tájházban azokat a jóakaratú és nem csak hívő embereket, akik aznapi ebédjük árát felajánlják rászoruló, esetleg krízishelyzetben lévő testvéreiknek.

Megosztás