Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

11borbálaTíz név olvasható azon az emléktáblán, melyet 1998-ban készíttetett el a vértessomlói önkormányzat a bányaszerencsétlenségben elhunyt falubeli bányászok emlékére a temetőben. Az első, 1815-ös évszám Gratza Bertalan emlékét idézi, az utolsó Dodonka Istvánét, aki 1973-ban vált a széncsata áldozatává.

Vértessomlón első alkalommal 1992-ben, még a nyugdíjas székházban gyülekeztek Szent Borbála napi ünnepre, majd a program szervezéséhez két évvel később csatlakozott az önkormányzat. 1998-ban elkészült a temetőben a kegyeleti emlékfal, s azóta ott róják le tiszteletüket a szentmisét követően.

2borbálaA lélekharang jelezte szombaton a temetőben a megemlékezés kezdetét, majd a Német Nemzetiségi Dalkör fájdalmas énekei után Igó István polgármester szólt Szent Borbála, a bányászok védőszentjének alakjáról, s a vértessomlói szénbányászat gyökeréről, amely 1745-ig nyúlik vissza, s amely virágkorában a faluban élő családok 80 %-ának biztosította megélhetését. A 120 évnyi bányaművelés, a 100 millió tonnányi szénkitermelés azonban sok emberéletet elragadott – fogalmazott, s felidézte a Magyarországon legtöbb áldozatot követelő sújtólégrobbanásokat, melyek a megye szénbányáiban következtek be. 1950-ben Tatabányán, a XII-es aknán 82-en vesztették életüket. 1978-ban a Vadorzó változott pokollá: 26-an vesztek oda, hetüknek örökre a szénmező lett a végső nyughelyük. 1983 nyarán a Márkushegyi bányaüzemben 37-en hunytak el. Nem feledjük elhunyt szeretteinket, a hozzátartozót, rokont, ismerőst, bajtársat, munkatársat – hajtott fejet a polgármester a Vértes szénmedencében történt végzetes bányaszerencsétlenségek áldozatai, valamint minden elhunyt bányász előtt.

12borbálaAz én apukám is bányász volt – mondom halkan… s még ma is élhetne, ha nem öli meg a bánya… Encz Attiláné önkormányzati képviselő minden jelenlévőtől azt kérte, hogy vigyázzanak az elhunytak emlékére, őrizzék a „Jó szerencsét!” bányászköszönést, majd gondolatait így zárta: imádkozzunk lelki békéjükért, nyugalmukért, adjon az ég nekik fényt, világosságot, melyet oly sokszor nélkülöztek…

A szénbányászat és hősei előtt tisztelgő gondolatok után a Bányász Emlékhelynél Várgesztes alpolgármestere, dr. Balázs Gabriella és Igó István, Vértessomló polgármestere, 16borbálavalamint az oroszlányi, móri, pusztavámi, várgesztesi, helyi szakszervezetek képviselői helyezték el a tisztelet és kegyelet koszorúit, a környebányaiak képviseletében Svétecz László és Balassai Ferenc hajtott fejet.

 

Megosztás