Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

bányásznap32Bányásznapi megemlékezésre invitálták vasárnap Vértessomló nyugdíjas bányászai a társszervezetek, a Mór-Pusztavám nyugdíjas közösség, a várgesztesi és a környebányai csoport tagjait. Krüpl György köszöntötte a vendéglátó alapszervezet nevében, a rendezvénysátorban összegyűlt vendégeket, köztük Rising Károlyné várgesztesi és Igó István helyi polgármestert.

Várgesztes polgármestere üdvözlő gondolatai mellett meghívta a jelenlévőket a 12-én sorra kerülő Lovagi Játékokra, majd Igó István felidézte a szakma helyi gyökereit. Vértessomlón és a környező településeken letelepített német nemzetiségű lakosság már az ezerhétszázas évek közepén elkezdte a szénvagyon feltárását. Az azóta eltelt több mint kétszáz év során a bányászat családok generációinak nyújtott biztos megélhetést, akik Tatabánya és Oroszlány tárnáiban, illetve a helyi külfejtésen dolgoztak.

Somló első embere szólt arról is, hogy napokon belül eldől, megkapja-e a község azt a támogatást, aminek segítségével több középület modernizálását szeretnék elvégezni.

Az ünnepi eseményen Egervári Péterné szakszervezeti titkár a hagyományoknak megfelelően emléklappal és bányászkupával köszöntötte a legrégebbi szakszervezeti tagokat.

Pfiszterer János 70 éve tagja az érdekvédelmi szervezetnek. 60 éves tagságáért Schaffer Józsefné, Jezsó Pál és Józsa Pálné, az 50 évesért Nagy János, Kiss Imréné, Barabás József, Barabás Józsefné, Almási István, Pillmann János és Racsmány Mihály vehette át az ajándékokat.

Az oroszlányi bányászok üdvözletét Torma Lajos, a Magyarországi Bányásztelepülések Országos Szövetségének elnökségi tagja tolmácsolta, majd a délután további részében fehér asztal mellett idézték fel a széncsaták emlékeit a bányásznyugdíjasok.

 

Megosztás