Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu


bányásznap-környe2Pontban öt órakor szólalt meg a harang a környebányai hősi emlékmű mellett vasárnap, jelezve, hogy a településen is méltó módon emlékeznek meg a széncsaták hőseiről. A helybéliek mellett az ünnepségen megjelentek a várgesztesi és vértessomlói nyugdíjas bányászszervezetek képviselői is, akiket Svétecz László önkormányzati képviselő köszöntött.

– Ebben az évben ünnepeljük a százötödik évfordulóját településünknek, mely időszak egybeesik a helyi bányászat történetével is, hiszen 1911 februárjában találtak jó minőségű barnakőszenet Környe határában. Ez a 105 év kötelez minket arra, hogy minden évben megemlékezzünk a bányászatról – hangsúlyozta a képviselő, aki így folytatta: sajnos mára a magyarországi bányászat megszűnt létezni, de mi itt úgy gondoljuk, hogy a szakma becsületét mindenképpen meg kell védenünk, s a hagyományokat, a szakma szeretetét tovább kell adnunk a következő generációknak.

Balogh Csaba, a tatabányai Szabadtéri Bányászati Múzeum Alapítvány elnöke, a megemlékezés szónoka beszédében kiemelte: Elsődleges feladatunk mindent, ami a bányászattal kapcsolatos megőrizni, ápolni és átadni az utókornak.

Ezt követően az előadó felidézte a környékbeli települések szakmakultúrával kapcsolatos történetét, külön is szólva a településrészhez közeli Lipót és a Ferenc aknáról, amelyek 1,5-2 millió tonna szenet adtak működésük során.

– Hazaszeretet, szakma, barátság. Ezek a fogalmak jellemzik a bányászokat – fogalmazott Balogh Csaba.

Az ünnepséget a Környei Népdalkör dalai és Fehér László verse, valamint Lukácsi Margit Szent Borbáláról szóló előadása tette emlékezetesebbé, végül a jelenlévők elhelyezték koszorúikat, virágaikat az emlékmű talapzatánál.

 

bányásznap-környe4 bányásznap-környe9 bányásznap-környe13 bányásznap-környe36 bányásznap-környe34 bányásznap-környe32 bányásznap-környe30 bányásznap-környe28 bányásznap-környe27 bányásznap-környe20 bányásznap-környe18 bányásznap-környe14

 

Megosztás