Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Komárom-Esztergom megye valamennyi általános és középiskolájában megkezdődött a nyári szünet, amelyet már olyan nagyon vártak a gyerekek. Ahhoz, hogy a szünidő gondtalan és problémamentes legyen, tartsunk szem előtt néhány tanácsot.

A szülők többség nem tud a nyári szünet egészben otthon maradni gyermekével és sok családban a nagyszülői felügyelet sem megoldott, így az ilyen családok gyermekei kulccsal a nyakukban egyedül töltik a nap nagy részét. Esetükben a csellengés, csavargás, „lógás” hamar meggondolatlan, buta, esetleg törvénysértő dolgokhoz tud vezetni, ezért a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság kéri a szülőket, hogy igyekezzenek értelmes lefoglaltságot találni gyermekeik számára. A jó szórakozáshoz már egy labda is elegendő.

A gyerekeknek mondják el minden nap, hogy idegenekkel ne álljanak szóba és legfőképp ne szálljanak be idegen autóba. Ne dőljenek be, ha ajándékokat ígérnek /pl. mobil, Mp3 lejátszó, játék szoftver stb…/! Alig ismert haverokat, ismerősöket ne vigyenek fel a lakásba. Nagyobb pénzösszeget se adjanak a gyermekek kezébe és mindig tartsák számon, hová megy, hol fog tartózkodni és mit fog csinálni aznap gyermekül.

A gyermekekkel a nap végén beszélgessenek el a szülők. Ha valami olyan történik velük a nap folyamán, amely szokatlan, kellemetlen, vagy nem érti, feltétlenül meséltessük el velük, ne maradjanak bennük megválaszolatlan kérdések, érthetetlen gondolatok.

Nyári szünetben több a gyerek az utakon

Fokozottabb figyelmet kér a közúti közlekedésben résztvevőktől is a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság. A hosszú hónapokig tartó bezártság után – letudva az év végi vizsgák feszültségeit – gyermekek, fiatalok sokasága élvezi a szabadságot.

Sokan veszik elő ilyenkor a kerékpárt, ugyanakkor a felhőtlen játék, kikapcsolódás közepette a gyerekek sokszor még a legalapvetőbb közlekedési szabályokat sem tartják be, melynek következtében balesetek okozóivá, részeseivé, vagy áldozatává válnak.

Sok éves tapasztalat mutatja, hogy a vakáció alatt megnő a közúti balesetet szenvedők száma, és az évszak sajátosságaiból fakadóan sajnos a vízi tragédiáké is. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság szeretné, ha azok, akik júniusban elhagyták az iskolapadokat, ősszel ugyanoda ülhetnének vissza. Ahhoz, hogy ez így legyen, sok mindent kell tenni és tudni.

Mindenek előtt a szülőket kéri a Rendőrség, hogy szakítsanak időt gyermekeikre, és mondják el, miként kell közlekedni. A leggyakoribb tragédiaokozó a rohanás, a körültekintés nélküli úttestre lépés, a tömegközlekedési eszközök megállóiban álló jármű takarásából való kilépés, és a kerékpározással összefüggő szabályszegő magatartás. Önmagában azonban az a körülmény, hogy egy gyermek meggondolatlan, szabályszegő, még nem szükségszerűen eredményezi sérülését, vagy legrosszabb esetben halálát. Közös felelősségünk gondoskodni azok védelméről, akik ma még nem képesek úgy cselekedni, ahogyan azt elvárjuk, vagy szeretnénk.

Beszéljük meg a gyerekkel a gyalogosközlekedés alapszabályait. Például 12 éven aluli gyermeknek, TILOS főútvonalon kerékpároznia és a járdán is csak úgy biciklizhet, ha a gyalogosokat nem zavarja. Tilos elengedett kormánnyal biciklizi. Meg kell tanítani, hol van elsőbbsége a gyalogosnak az úttesten való átkeléskor, vagy mit kell tenni, mielőtt lelépünk az úttestre. A szabályos kerékpározás elsajátításához az alapokat gyakran át kell ismételni. Ha már tudja a gyerek, hogy hol szabad kerékpározni, melyek a kötelező biztonsági felszerelések stb., illetve be is tudja tartani ezeket a szabályokat, még mindig nem biztos, hogy célszerű elengedni önállóan kerékpározni. Felnőtt gépjárművezetőinket pedig arra kérjük, figyeljenek a gyalogos és kerékpározó „csemetékre”!

Fontos, hogy fürdőzéskor, vízi biciklizéskor, csónakázáskor is tartsák be a gyerekek a rendszabályokat. Azok, akik nem tudnak úszni, feltétlenül vegyék fel a mentőmellényt. Kerüljék a bányatavakat, csak a kijelölt helyeket vegyék igénybe fürdőzés céljából. Felhevült testtel soha ne ugorjanak be a vízbe, hiszen a vízi tragédiák nagy része az ilyenkor fellépő izomgörcs illetve szívelégtelenség miatt következik be.

KEM RFK

 

 

Megosztás