Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

1tagyosEzekkel a szavakkal köszöntötte a megjelenteket Nagy Péter tiszteletes azon a szeretetvendégségen, melyre meghívást kaptak mindazok, akik munkájukkal, gondoskodásukkal részt vállaltak a Tagyoson lévő Vitéz Dinnyés Zsigmond Református Konferenciatelep megszépítéséből.
A Tiszteletes Úr köszönetet mondott az összefogásért, az önzetlen, sok-sok órás munkáért, amit a környeiek, az önkormányzat, szorgos asszonykezek, erős férfiak, vállalkozók tettek annak érdekében, hogy gyerekek és felnőttek pihenhessenek ott, ahol látszólag a madár se jár, ahol béke és nyugalom honol.
15tagyosNagy Péter a felújítással kapcsolatos visszaemlékezéseiben elmondta, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól elnyert pályázati pénzből, valamint a pótmunkákra a Tatai Református Egyházmegyétől kapott támogatásból indulhatott el a felújítás.
Mindezt Szemeti Ferenc Nagytiszteletű Úr kezdeményezte és indította el a pályázat előkészítésétől egészen a munka befejezéséig. Ezért a legelső köszönő szó is őt illeti meg.
Mivel a kúria magán hordozza a műemlékjelleget, igen sok szempontot kellett figyelembe venni a felújítás tervezésénél annak érdekében, hogy azt a műemlék felügyelet is jóváhagyja.
Nagy Péter tiszteletes hosszasan sorolta, mi minden szépült meg. Például sor került a tető cseréjére, szerkezetjavításra. Mivel a nyílászárók cseréjénél az eredeti állapotot kellett meghagyni, a belső szárny kaphatott hőszigetelt üveget. Gondoskodtak a külső és belső festésről, a szobák laminált padlóborítást kaptak. 2tagyosA vizes blokkban az aljzatra új burkolat került, a mozgáskorlátozottak számára kialakítottak egy toalettet. Az épület fűtését gázkonvektor látja el, a meleg vizet gázbojler biztosítja.
A bútorzatot részben készíttették, részben az önkormányzat segítette hozzá az üdülőt, de sok felajánlás is érkezett: a Kömlődi Református Gyülekezettől például Németországból kapott bútorokból lehetett válogatni, s a régi óvodából leszerelt armatúrák is tovább élnek az épületben.
A konyhát is igyekeztek felszerelni, hogy a vendégek, a Tagyosra érkező hittancsoportok – ha kedvük van – főzőcskézhessenek, reggelit készíthessenek.
17tagyosA tervek kapcsán Nagy Péter tiszteletes szerényen sorolta, hogy a rengeteg jóakaratú segítség mellett azért van még 1-2 apróság, ami a komfortossághoz elengedhetetlenül szükséges lenne.
Hiányzik még pár edény a nagyobb főzésékhez, s talán egy televízió, ha esetleg a gyerekek esőben, hűvösben nem tudnak az udvaron szaladgálni.
A későbbiekben szeretnék a külső környezetet is megszépíteni, valamint a jelzésértékű farönk sorompót is egy kicsit mutatósabb bejárati kapura cserélni.
14tagyosA tiszteletes épp ezért nem titkolta, hogy – minden eddigi támogatást, segítséget hálásan köszönve! – továbbra is várják a jóérzésű, segíteni akaró, önzetlen hozzájárulást a konferenciatelep szépítéséhez.

A tagyosi összefogást látva jó érzés tudni, hogy nem vész el az idők folyamán a segíteni akarás az emberekből. Talán az ilyen és hasonló példákkal elől járva egyre több emberben kerekedik felül a közösségért való tenni akarás, a mások segítése.

Varga Kati

19tagyos20tagyos 1tagyos 3tagyos 4tagyos 5tagyos 9tagyos 10tagyos 11tagyos 17tagyos 18tagyos 19tagyos

Megosztás