Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Pontosan két évtizede teremtette meg a környei önkormányzat a Nemzetiségi és Sörfesztivál hagyományát, így idén, július első hétvégéjén jubileumi programok sokasága várta és várja a vendégeket a hagyományőrzés, partnerkapcsolatok ápolása, a kultúra és szórakoztatás jegyében. Az égiek ezúttal nem bizonyultak maradéktalanul kegyesnek, de a szeszélyes időjárás ellenére is több ezren látogattak el a községbe.

XX. alkalommal rendezik meg a hétvégén Környén a Nemzetiségi és Sörfesztivált, amely jubileum Beke László polgármester szerint igazolja, hogy a rendezvény méltó helyet foglal el a megye falunapjainak sorában, hiszen színvonala, népszerűsége tartotta életben, s vitte előre évről-évre.

Már megszokott, hogy a fesztivál – a jelesnél-jelesebb sztárvendégek mellett – a község szűkebb, valamint tágabb környezetében működő hagyományőrző és kulturális csoportok számára is lehetőséget biztosít, hogy megmutassák, milyen küldetést teljesítenek. Idén mindezt kiegészítve bár műkedvelő előadók, mégis rendkívül színvonalas produkciókkal is színpadra léptek, hogy a jubileum alkalmából a vendégek a község kulturális életének egészébe nyerhessenek bepillantást.

A hagyományőrzés mellett nagyon fontos szerepet tölt be ez a hétvége a határon túli kapcsolatok ápolásában is, hiszen ilyenkor hazalátogatnak a külföldre szakadt honfitársaink, egykori környeiek, leszármazottaik, s partnertelepüléseink képviselői, kulturális csoportjai és sportcsapatai is. A határon átnyúló élő kapcsolatokat igazolja, hogy egy kárpátaljai család Nagydobronyból a mostani fesztivál időpontjára kérte az állampolgári eskü letételét. Számukra bizonyára örökre emlékezetes marad az idei Nemzetiségi és Sörfesztivál, s őszintén bízom benne, hogy nem csak ők őrzik meg szép emlékként e hétvége eseményeit – fogalmazott szombat délután a rendezvény ünnepélyes megnyitóján Beke László polgármester, majd – természetesen – korsó sörrel koccintott a színpadon Czunyiné dr. Bertalan Judit megyei kormánymegbízottal, az eseményt megtisztelő partnertelepülések és szomszédos községek polgármestereivel, döntéshozóival, intézményvezetőivel, a helyi képviselő-testület tagjaival, civil szervezetek vezetőivel.

Az ünnepélyes megnyitót követte szombaton a hagyományőrző csoportok előadása határon innen, s határon túlról, érkezett Bereczki Zoltán és Szinetár Dóra, a Princess, és a Best of Danubius zenekar, s mielőtt a Mányi Sramli talpalávalójával elkezdődött volna az utcabál, káprázatos tűzijáték szórakoztatta a vendégeket.

Vasárnap 11 órakor kezdődik az ünnepi szentmise a római katolikus templomban, azt követően koszorúzás a Kitelepítési Emlékműnél.

A nagyszínpadon délután fél 3-kor Portisch Lajos, a Nemzet Sportolója fakad dalra, majd 15 órától sakk szimultánt ad a nagysátornál. A további vasárnapi programokban szerepel akrobatikus tánc, nemzetiségi dalok és táncok, musical, tűzoltó-bemutató, fellép Kökény Attila, a Fivérek zenekar és a Sugarloaf. A vasárnapot, s egyben az idei, jubileumi fesztivált 22.30-tól nosztalgia buli zárja B. Tóth Lászlóval.

Megosztás