Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Hosszú esztendők óta hagyomány, hogy a környei Vackor Óvoda és Bölcsőde apróságai hamvazószerdán zárják a farsangi időszakot, s a kiszebáb elégetésével űzik el a telet. Az idei tél eddig nem bánt bőkezűen a hóval, csupán az eltelt napokban rázta meg a dunnáját alaposabban Holle anyó, így egyáltalán nem meglepő, hogy a gyerkőcök az udvaron február 14-én először belevetették magukat a téli örömökbe, s nem úgy tűntek, mint akik őszintén szeretnék elűzni a telet.

Ennek ellenére, minthogy az is jó móka, később mindenféle zajkeltő eszközzel gyülekeztek biztos távolságra a kiszebáb körül, amely eleinte inkább csak füstölt. A telet jelképező báb kis idő elteltével sikeresen lángra kapott, miközben a gyerekek skandálták a télűző rigmusokat: „Jöjjön a tavasz, vesszen a tél!”, s hogy „Maskarások, bolondok, rázzátok a kolompot! Takarodjon el a tél, örvendezzen, aki él!”

Hogy a kis vackorosok téltemetése mennyire bizonyul sikeresnek, azt eldönti a következő napok időjárása, az viszont biztos, ha a gyerekek nem is, a felnőttek – nagy valószínűséggel – már igen vágyakoznak a tavasz után.

Megosztás