Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

KARAAKTER/TÉR címmel nyílt kiállítás a Kisfaludy-napok programsorozat keretében pénteken a környei Művelődési Házban. A nagyteremben és az előtérben látható tárlat a Kisfaludy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola grafika tanszakos diákjainak alkotásait, 51 grafikát és 18 digitális festményt mutat be.

A Kisfaludy-napok programsorozat része a kezdetektől az a kiállítás, amely az általános iskola grafika tanszakos diákjainak alkotásaiból nyújt ízelítőt. Arra azonban még soha nem volt példa, hogy egy ifjú alkotó a művein keresztül kiemelten szerepeljen. Az idei évben Soltész László, a grafika tanszak vezetője Kocsis Anna 18 digitális festményét és 11 grafikáját szerkesztette önálló tárlattá úgy, hogy a többi alkotással mégis kerek egészet alkosson.

A 14 esztendős Kocsis Anna a tatabányai Váci Mihály Általános Iskola diákja, s lassan négy éve tanul grafikát Környén. A digitális rajzolás egy éve keltette fel figyelmét, s olyannyira magával ragadta, hogy továbbtanulását is a kaposvári Zichy Mihály Iparművészeti Szakgimnáziumban tervezi grafikus/animáció szakon. Legfőképpen a karakter animáció és a koncepciós ábrázolás érdekli, központi témája az ember és emberszerű lények.

A digitális festészet nem más, mint a hagyományos festészet egy digitális technikával megvalósuló módja. Ezek az alkotások csak a létrehozásukkor használt munkaeszközben különböznek. A művész ugyanúgy szabadkézzel dolgozik, mindössze annyi történik, hogy ecset helyett egy nyomásérzékeny tollat, vászon helyett pedig digitális rajztáblát használ. Természetesen a digitális festés csak részben hasonlít a hagyományosra. Bár a grafikai szoftverek remekül modellezik a különböző ecseteket, ceruzákat, eleinte mégis nehéz megszokni, hogy a grafika nem a táblán, hanem egy grafikai szoftverben jelenik meg. Fontos tudni, hogy önmagában sem a számítógép, sem a rajztábla nem tud ízléses képet alkotni, tehát a szabadkézi rajztudás ehhez a módszerhez is nélkülözhetetlen – vezette be a rejtelmekbe a megnyitón jelenlévőket Pócsik Emese designer, akinek kötődése a művészeti ághoz majdnem egy évtizedes, 2008 óta szenvedélye a digitális festészet. Azt is kiemelte, hogy a digitális festmények művészeti és esztétikai értéke semmiben sem marad el a hagyományos festményekétől. A hagyományos alkotások többnyire az otthon díszeként, vagy ajándéktárgyként, funkcionálnak, a digitális grafikáknak viszont nagyon sok féle gyakorlati felhasználása is van, hiszen ma minden nyomtatott, vagy elektronikus felhasználásra szánt grafika számítógéppel készül: a plakátok, az újságok, a könyvborítók, a rajzfilmek, még a termékcsomagolások is.

A személyes sikerekhez nélkülözhetetlen, hogy az alkotónak legyen egy kialakult stílusa. Legyen egy olyan felismerhető vonalvezetése, ami alapján az Ő munkáit meg lehet különböztetni.  Annának ez már most megvan, az erős vonalak és éles kontrasztok minden alkotásának drámai hatás kölcsönöznek. Ez pedig egy nagyon határozott és céltudatos személyiségre enged következtetni – ajánlotta a designer az alkotásokat az érdeklődők figyelmébe, Annának pedig azt kívánta, hogy továbbra is határozottan haladjon ezen az úton, hiszen – feltehetően – még nagyon sok sikert tartogat a számára.

A KARAAKTER/TÉR május 18-áig látogatható a környei Művelődési Házban hétköznapokon 10 és 17 óra között, hétvégén rendezvények ideje alatt.

 

Megosztás