Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A hetven év felettieket, köztük Környe legidősebb házaspárját, valamint legidősebb hölgy és férfi lakóit köszöntötték vasárnap  községünkben. Környén pontosan két évtizede hagyomány, hogy az Idősek Napja alkalmából a Vöröskereszt helyi szervezete vendéglátással, műsorral kedveskedik a szép korúaknak.

A hetven év feletti környeieket köszöntötte vasárnap délután a Vöröskereszt helyi szervezete, valamint Vadász Éva, a kulturális bizottság elnöke a művelődési központban az Idősek Napja alkalmából. Az ENSZ 1991-ben nyilvánította október elsejét az Idősek Világnapjának, s Környén is attól az évtől, tehát már huszadik alkalommal kedveskednek vendéglátással, ajándékműsorral a község 70 év feletti lakóinak, s közülük idén is szép számmal fogadták el a szíves invitálást.

Az ezüstből és az aranyból, e két nemesfémből kellene ötvözni e mai, nem mindennapi jelvényt. Szerető szívüket hasonlítom az aranyhoz, mert fénye nem halványult a sok gondtól, megpróbáltatástól, ezüst hajukban pedig sok-sok tél felejtette ott a fehérségét – köszöntötte a szép korú vendégeket Eisenbart Győzőné. A Vöröskereszt helyi szervezetének elnöke azt kívánta, hogy az Isten még sok-sok lágy, simogató tavaszt tartogasson számukra, s hogy életüket továbbra is ragyogja be a két nemes fém, az arany és az ezüst fénye.

Vadász Éva, a kulturális bizottság elnöke ünnepi beszédének kezdetén a rendezvény mottóját így fogalmazta meg: „Önmagát becsüli meg minden nemzedék azáltal, hogy tudomásul veszi: a világ nem vele kezdődött.” Ez a gondolat segít abban, hogy helyesen lássuk a világot, hogy a saját helyzetünket is jól értékeljük. Nekünk, a ma aktív nemzedékének tisztában kell lennünk azzal, hogy mindannak az alapjait, amit ma megteremthetünk, létrehozhatunk, az előző generációk tették le – folytatta, arra is felhívva a figyelmet, hogy szüleinknek, nagyszüleinknek, dédszüleinknek mennyivel szegényesebb körülmények között kellett helytállniuk, legyen szó munkáról, vagy a család összetartásáról.

Vadász Éva a gyermekeknek, unokáknak is üzent: hallgassák meg szüleiket, nagyszüleiket, akik tapasztalataik, szeretetük átadásával rengeteget segíthetnek a még olykor embert próbálónak tűnő feladatok megoldásában is, s hogy a figyelmük, törődésük váljon mindennapjaik részévé. Kívánom, hogy mindenki találja meg családja körében azt a biztonságot, azt az odafigyelést, amely szebbé, könnyebbé teheti életüket. Remélem, a helyi közösség is magában hordozza azokat a lehetőségeket, amelyek bearanyozhatják az ezüsthajúak mindennapjait! – zárta gondolatait a betegsége miatt távol maradó Beke László polgármester nevében a bizottsági elnök.

A község 90 év feletti lakóit Hartmann Mátyásné, a Vöröskereszt helyi szervezetének titkára köszöntötte, bár sajnos idős koruk miatt sokan nem vettek részt az ünnepségen, ők otthonukban veszik át ajándékukat. A község legidősebb hölgy lakosa a 92 esztendős Szilágyi Mihályné, míg a férfiak között a 91 éves Gyarmati István. Több mint kilenc évtizeddel ezelőtt született Farkas Istvánné, Lieser Andrásné, Géber Mihályné, Gyimesi Józsefné, Jordán József, s Molnár László. Környe legidősebb házaspárja Mike Ferenc és felesége, Ganzler Erzsébet, akik 62 évvel ezelőtt mondták ki a boldogító igent.

Az Idősek Napi program a budapesti Europen Operett társulat előadásával, majd az általános iskolában fehér asztal mellett ízletes vendéglátással, s közös múltidézéssel folytatódott.

Megosztás