Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

idosekkaracsonya_30Idén közel ötszáz 70 év feletti idős embert ajándékozott meg Karácsony közeledtével a környei önkormányzat személyenként egy-egy négyezer forint értékű vásárlási utalvánnyal. Az utalvány mellett a legszívhezszólóbb, legszemélyesebb és legbecsesebb ajándékot, a falu apraja és nagyja szeretettel összeállított ünnepi műsorát szerdán vehették át az Idősek Karácsonya ünnepségen a Művelődési Házban.

Hagyományosan zsúfolásig megtelt a Művelődési Ház színházterme, ahol az Idősek Karácsonya rendezvény vendégeit Beke László polgármester köszöntötte, s a környei otthonokba második alkalommal eljutó Betlehemi Szeretetláng kapcsán így fogalmazott: a lángot idén megyénkbe a felvidéki cserkészek vezetője hozta el. Ezzel is kifejezve összetartozásunkat, azt, hogy milyen fontos számunkra egymás szeretete és az, hogy béke legyen az emberek között. Sajnos a hírekben láthatjuk, hogy az élet szinte minden területén, legyen szó testvérekről, családról, településről, idosekkaracsonya_03egy országról, vagy különböző nemzetekről, vallásokról, milyen szükség van a békére, a szeretetre. Az a láng, amely sok környei család asztalán most is ott világít, egy szimbólum. Akkor válhat valóban a béke lángjává, ha hiszünk benne. Az adventi időszak pedig, talán a legalkalmasabb időszak arra, hogy higgyünk benne, hiszen ilyenkor sokkal jobban odafigyelünk társainkra, ilyenkor sokkal könnyebben megnyílnak a szívek. A polgármester azt kívánta, hogy az idei karácsonykor a szeretet lángja hozza el a falu lakói számára mindazt a sok szépet és jót, melyért meggyújtották Betlehemben, és a béke és szeretet, amely széppé és igazzá teszi a karácsonyt, maradjon velünk egész életünk során.

Beke László köszöntőjét követően a Vackor Óvoda és Bölcsőde kamarakórusa olyan karácsonyi énekeket kötött csokorba és nyújtott át a vendégeknek, amelyek a szeretetről, a csodavárásról, az ünnepi esték megható pillanatairól szólnak. A Német Nemzetiségi Dalkör is karácsonyi énekekkel ajándékozta meg az jelenlévőket. Összeállításukban az 1955-ös születésű holland csodagyerek színész és énekes Hendrik Nikolaas Theodoor Simons, művésznevén Heintje egyik híres, az „Aber Heidschi Bumbeidschi” című dala is felcsendült, majd a Karácsony hírnökeként kis angyalok érkeztek. A Német Nemzetiségi Hagyományőrző Gyermekcsoport, a Szent Család és 12 kis angyalka népesítette be a színpadot, s csalt mosolyt az arcokra.

idosekkaracsonya_56Az általános iskola kórusának előadása után a negyedikes tanulók léptek színre „A kis gyufaárus lány” című mese feldolgozásával. Bár Andersen majdnem két évszázada vetette papírra a megható történetet, ma is időben és térben bárhol játszódhatna…

A Kulturális, Oktatási, Sport és Nemzetiségi Bizottsága hagyományosan az Idősek Karácsonya keretében fejezi ki köszönetét mindazok számára, akik önzetlen tevékenységükkel segítséget nyújtanak a község kulturális, hagyományőrző rendezvényeinek szervezéséhez, lebonyolításához. Vadász Éva elnök és Takácsné Eichhardt Emma az ünnepségen Baracskai Viktor, Bernhardt Tivadar, Hruby Zoltán, Stamler Dezsőné, Szemeti Csaba, Popovics Milán, Pankotai Klaudia, Magda Gina, Szalai Tamás, Hoffart Ákos, Hartman Alex, Virág Dávid, Magosi Judit, Magosi Kitti, Vanya Balázs, Csík Sándor, Kovács Imréné, Salamon Gyöngyi számára fejezte ki köszönetét. A Környe Sportegyesületben nyújtott áldozatos munkájáért Süli István Árpádné vehetett át jutalmat.

idosekkaracsonya_48Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy községünk Polgármestere felkért ennek a lapnak a szerkesztésére. Örömmel mondtam igent. Sokuknak talán ismerős a lap címe, ez nem véletlen, hiszen 2001-ben már egyetlen próbaszámot megélt ez az újság, csak akkor támogatás hiányában nem tudtuk folytatni a kiadását. Fogadják egyfajta ajándékként az ünnepek előtt a Környei Hírhozót, forgassák hasznosan, vegyenek részt a szerkesztésében a tartalom összeállításában az elkövetkezendő időben. Varga Katalin 2006 decemberében írt így a Környei Hírhozó hasábjain. A lap tehát idén 10 esztendős, de ha a 2001-es próbaszámot is tekintjük, akkor másfél évtizedes. Az eddig megjelent lapszámokat e szép évfordulóra az önkormányzat kötetbe köttette, s az ünnepségen Beke László polgármester átadta az életre hívójának, Varga Katalinnak, aki meghatódva mondott köszönetet „harmadik gyermekéért”. Az évtized valamennyi számát felölelő két kötet természetesen a Községi Könyvtárban is elérhető, megtekinthető.

Megosztás