Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

kult.piacElső alkalommal rendezte meg a hétvégén A Vértes Agorája a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Irodájával a Kulturális Piac elnevezésű börzét és a Komárom-Esztergom Megyei Módszertani Roadshow-t. A program lehetőséget kínált a megye kulturális intézményeinek, művészeti csoportjainak, közösségeinek a bemutatkozásra, az érdeklődőknek a tájékozódásra, válogatásra. A piacon Környéről az X-Plor Tánccsoport és a Nő Klub is bemutatkozott.

Igazi kulturális piactérré változott a hétvégén az Agora, ahol előadások, művészeti és hagyományőrző programok, tanfolyamok, képzések, foglalkozások, szabadidős és közösségi tevékenységek volt a portéka.

A rendezvényen a 2011 őszén megalakult környei Nő Klub is bemutatkozott, s nem is akármilyen sikerrel. Dombi Ildikó, a Nemzeti Művelődési Intézet főosztályvezetője is vizitált a hölgyek standjánál, majd az ott látottakat, tapasztaltakat megnyitó köszöntjében így kult.piac_03summázta: azért érkeztem ide, hogy gyöngyszemeket, szépséget gyűjtsek a tarsolyomba. S ezt máris megtaláltam a környei Nő Klub személyében és az általuk készített kézműves remekekben.

Mint Környén jól ismert, a hölgyek lassan három esztendeje folyamatosan horgolnak, ragasztanak, kötnek, festenek, színeznek, s még ki tudja, miféle technikákkal varázsolnak akár kidobásra ítéltetett alapanyagokból is csodaszép tárgyakat. S mindezek mellett jótékonykodnak, hiszen munkáikat folyamatosan értékesítik, a bevételből pedig rászorulókat támogatnak.

A Nő Klub gondolata annak idején Hajmáné Kalocsai Évában fogalmazódott meg, a Könyvtáros Napok keretében hívta találkozóra a község hölgyeit. Akkor talán többen úgy vélték, hogy a kezdeményezés nem lesz hosszú életű, de az asszonyok rájuk cáfoltak. Németh Lajosné, Marika személyében Éva kiváló társra talált, aki pillanatok alatt a klub mozgatórugójává, vezetőjévé vált. A három esztendeje működő Nő Klub ajtaja kortól függetlenül továbbra is nyitva áll a hölgyek előtt minden csütörtökön délután négy órától a Művelődés Ház könyvtárában.

Az első Kulturális Piacon az ÖssztáncX-Plor tánccsoport is nagy sikerrel mutatkozott be, s természetesen a flashmobon is láthatták a vendégek a környei táncos hölgyeket. A tánccsoport 1998-tól működik, show formációs táncokban jeleskednek, ez is a fő profiljuk. 2 korcsoportban vannak jelen: 10-14 éves és a 16-22 évesek között. Heti két alkalommal, minden kedden és csütörtökön 17 órától tartanak próbát a Művelődési Házban, ahol sok szeretettel várja a mozogni és táncolni vágyó fiatalokat vezetőjük, Verő Nikoletta. (Telefon: 30/850-5671, e-mail: vero.nikoletta@gmail.com)

kult.piac_04kult.piac_06 kult.piac_07 kult.piac_08 kult.piac_09 kult.piac_10 X plorGála csoport

 

Megosztás