Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

bemutató_8Tegyél a KÖRNYE-zetedért! – ezzel az elnevezéssel indult a környei Kisfaludy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola hat diákja és családjaik, valamint két felkészítőjük, Staudinger Ágota és Horti Károlyné a GreenDependent Intézet által meghirdetett EnergiaKözösségek versenyében. A környei energiavadászok és klíma-koordinátorok a szombati eredményhirdetésen az országos verseny második helyezéséért járó ajándékot vehették át.

Az ország különböző pontjairól 31 csapat nevezett a GreenDependent Intézet felhívására, az EnergiaKözösségek versenyére. Az E.ON csoport által támogatott verseny célja, hogy a családok, háztartások energiatudatosságát és energiahatékonyságát növelje, és ezen keresztül is népszerűsítse a klímabarát életmódot. A családok az energia megtakarításával hozzájárulnak ahhoz, hogy hosszú távon kevesebb energiát kelljen előállítani, és így csökkenjen energiafüggőségünk, a klímaváltozáshoz való hozzájárulásunk is. A megtakarítási versenyben családok, háztartások által alakított ún. energiaközösségek vettek részt ez január 1-jétől május 31-éig, munkájukat bemutatásfelnőtt klíma-koordinátorok és gyerek energiavadászok vezették. A Tegyél a KÖRNYE-zetedért! nevet viselő környei formációt a korábbi öko-csapat tagjai, Lóczi Boglárka és Lóczi Kata, Nagy Mátyás és Nagy Miksa, Virga Réka, Tóth Gabriella és családjaik alkották, munkájukat Staudinger Ágota és Horti Károlyné klíma-koordinátorok segítették.

A verseny során a megtakarítás nyomon követhetősége érdekében a mérőórákat rendszeresen, minden hónap elején le kellett olvasni, valamint a nevezőkre környezettudatos és energiatakarékos életmódhoz kapcsolódó kreatív feladatok is vártak. Például tervet készítettek, miként tudnának még jobban takarékoskodni az energiával, Húsvétkor energia-böjtöt, majd klímabarát locsoló bulit terveztek, illetve közlekedési szokásaikat is fel kellett térképezniük.

Az öt hónap eredményhirdetésalatt a környei csapat az előző év ugyanezen időszakához képest a gázfogyasztását 2,29, a villanyt 21,53%-al mérsékelte, s vízből is 8,79%-kal kevesebb fogyott. A versenyben résztvevő 31 nevező országos megtakarításának átlaga 5,6 % lett, ami azt jelenti, hogy összesen 66,3 tonna CO kibocsátás csökkenést eredményezett. vadgesztenyefaAz elért megtakarításuk és a kreatív feladatok megoldásai a környeieket egészen a második helyre repítették, így a szombati ünnepélyes díjkiosztón egy ún. zöldboltokban levásárolható, 250 ezer Ft. értékű utalványt vehettek át, valamint mindenki választhatott egy-egy őshonos gyümölcsfacsemetét, illetve az iskola udvarán egy szelídgesztenye fát fognak elültetni. A diákok, családjaik és a pedagógusok úgy döntöttek, hogy vásárlási utalványuk felét felajánlják az iskolai napközis csoportok részére zöldjátékok vásárlására.

Gratulálunk az „Ökoiskola” címet viselő intézmény tanulóinak, a Tegyél a KÖRNYE-zetedért! csapat tagjainak, akik ezúton is köszönik Környe Község Önkormányzatának a részvételhez nyújtott erkölcsi és anyagi támogatását!

 

Megosztás