Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

kereplésKerepelésre ébredhettek péntek reggel 7 órakor a későn kelők Környe főutcáján. A valamikori népszokást a Német Nemzetiségi Önkormányzat elevenítette fel. Mint ismert, nagycsütörtökön megszűnik a harangozás, a szólás szerint a harangok Rómába „mennek” és legközelebb nagyszombaton szólalnak meg újra.

Januárban fordult felhívással a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe a falu lakóihoz, mert szerette volna feleleveníteni a hagyományt, hogy amikor a harangok Rómába „mennek” a fiatalok kereplőkkel pótolják a harangszót. Régi kereplőket sajnos nem sikerült fellelni a községben, Bernhardt Tivadarnak köszönhetően azonban újak készültek, s vállalkozó kedvű fiatalok is segítették a hagyomány felelevenítését. kereplés_03A fiúk péntek reggel 7 órakor indultak a Polgármesteri Hivatal elől kerepelve, 3-4 házanként megállva és azt kiáltva, hogy „Kerepelünk, kerepelünk a reggeli harangszóra!”

Vallási magyarázat szerint ilyenkor a harangok is azért hallgatnak el, mert a három szent nap – nagycsütörtök, nagypéntek és nagyszombat – a csend, a meditáció, a húsvétra való felkészülés ideje. A szokás, hogy nagycsütörtöktől nagyszombatig a harangokat fakereplők helyettesítik, körülbelül a 15-16. században alakult ki.

Megosztás