Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Vértessomlón rendezték meg augusztus 13-án a megyei identitásprogram keretében a „Mozdul a megye” játékos vetélkedő tatabányai járási versenyét, amely során hét település, Gyermely, Héreg, Környe, Tatabánya, Várgesztes, Vértessomló és Vértesszőlős – a felhívásnak megfelelő korosztályi összetételű – csapatai versengtek a legfényesebben csillogó serlegért.

Mint a megnyitó során elhangzott, a megyei identitásprogram keretében megvalósuló rendezvényeket azért hozták létre, hogy a megyéhez való kötődést emberi kapcsolatok, találkozások, új ismeretek szerzése, az értékek megismerése és megélése által erősítsék.

A pályázat első eleme, amikor két, egymástól távoli település apraja-nagyja ismerkedhetett meg egymással, kapcsolatokat alakíthatott ki, olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy országos szinten egyedül Komárom-Esztergom megye nyert el további 200 millió forintot a folytatáshoz. Ennek keretében szerveznek járásonként egy-egy napon „Mozdul a megye” elnevezéssel délelőtt sportos „összecsapásokat”, délután pedig „Megyehét” névvel műsoros programot, amikor a települések a kulturális és hagyományőrző, kézműves csoportjaikon keresztül mutatkozhatnak be.

A sportos feladatok előtt Popovics György, a megyei önkormányzat elnöke örömét fejezte ki, hogy a nyári időszak ellenére sokan vállalták a részvételt, és sajnálatát amiatt, hogy nem minden település.

Nekünk ez a megyei identitássorozat nagyon fontos. Nem csak sportverseny van, nem csak kulturális rendezvény, hanem próbáljuk a megyét minden módon bemutatni. Minden egyes településnek készítünk egy image filmet, amelyet ingyen megkapnak és fognak tudni használni. De ugyanilyen fontos számunkra a találkozások lehetőségének a biztosítása. Az első megyei identitás pályázatban két, egymástól távoli település oda-vissza elutazott egymáshoz, és nagy öröm számomra, hogy a falunapokon látom: meghívják azt a települést is, akivel ezt a partnerségek kialakítottuk – fogalmazott, majd Knézy Jenőt idézve kívánt „Jó napot, jó szurkolást!

Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő valamennyi település kapcsán idézett emléket, gondolatot, Környéről azt a fajta hagyománytisztelő és erős közösséget, amely – ahogy elhangzott – a nemzetiségi és katolikus jellegéből fakad. Hozzátette: mindamellett, hogy tradicionálisan szép és erős település, modern is, hiszen a járás kistelepülései közül az egyik legnagyobb ipari parki területtel rendelkezik közösen Tatabányával, amit a környeiek borzasztó türelemmel viselnek, mert nagyon nehéz egy ipari centrum közvetlen környezetében megélni a mindennapokat.

A megnyitót követték a mókás sportos feladatok, mint például a piramisépítés, teregetés, seprűhajítás, „falu bikája”. A környeiek alkalmi formációja a végrehajtás során változó teljesítményt nyújtott, a teregetésnél például kiderült, hogy a falubeli legények nem igazán jeleskednek benne. Volt olyan férfi, aki a versenyszám után elárulta: náluk otthon nincs is ruhaszárító csipesz. Végig kiemelkedő volt viszont a humoruk, és a környei szurkolótábor, akik – ha jelképesen is – az eredményhirdetés során elnyerték a leglelkesebb, leghangosabb drukkolóknak járó elismerést.

A sportos megmérettetés első helyezését Vértesszőlős hódította el, második helyen végzett a Vértessomló, harmadikon a Várgesztes, Környe pedig épp lemaradva a dobogóról, a negyedik helyet szerezte meg.

A rendezvény délutáni részében Környe képviseletében a Nő Klub kézműves termékeivel mutatkozott be, és nagy sikerrel szólt „jó ebédhez a nóta” a Környei Magyar Dalkör előadásában. Kora délután a Vackor Óvoda és Bölcsőde kamarakórusa tagjainak csengő hangja is betöltötte a rendezvénysátrat, a leghangosabb vastapsot a „Tűzoltódallal” aratva, mellyel a Tűzoltó Olimpián remek teljesítményt elérő somlói tűzoltókat lepték meg.

Köszönet a részvételért a környei sportos lányoknak, hölgyeknek, fiúknak, férfiaknak, a Nő Klubnak, a Környei Magyar Dalkörnek, a Vackor Óvoda és Bölcsőde kamarakórusának, és a LEGHANGOSABB SZURKOLÓTÁBORNAK!    

Megosztás