Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

háztűzLassan egy hónapja, hogy megkezdődött a fűtési szezon és országszerte már számos esetben szükség volt a tűzoltók beavatkozására szén-monoxidmérgezés, kéménytűz, vagy akár kályharobbanás miatt, mint ahogy azt a napokban Kocson történt eset is jól példázza. Ezek az estek nagyrészt megelőzhetők, ha betartunk néhány fontos szabályt.
A legfontosabb, hogy a fűtőberendezéseket és a kéményeket is rendszeresen karban kell tartani és ellenőriztetni kell. A karbantartást nem szabad házilag végezni, minden esetben kérjük szakember segítését, aki rendelkezik az ehhez szükség tudással és felszereléssel. Azokban az otthonokban, ahol nem központi fűtés van, jó, ha felszerelnek szén-monoxid érzékelőt, hiszen az folyamatosan vizsgálja a lakásban lévő levegőt és azonnal bejelez, ha szén-monoxidot érzékel. Ne, elég azonban egyszer felszerelni az érzékelőt, annak működését figyelemmel kell kísérni és a szükséges karbantartást, mint az elemcsere vagy a tisztítás, elvégezni, hiszen ezek elmulasztásával az érzékelő hatékonysága csökken, előfordulhat, hogy nem jelez és ez akár halállal is végződhet.

Bármelyik módon fűtünk is, úgy berendezés beszereléséhez kérjük a szakember segítségét és mindenképpen olvassuk el a használati utasítást.
A fűtőberendezések mellett a téli időszakban megnövekszik a gyertya és mécses használat, hiszen sokkal hangulatosabb egy illó olajokat párologtató mécses, vagy éppen hangulatgyertya mellett tenni-venni otthonukban, ha kint rossz idő van. Ugyanakkor ilyen esetben is fontos odafigyelni. Nem szabad éghető tárgyak, eszközök közelébe tenni a gyertyákat és mindenképpen nem éghető tálcára, vízszintes és stabil helyen kell elhelyezni, hiszen így biztosítható, hogy azok ne boruljanak fel és ne lobbantsák lángra környezetüket. A legfontosabb mégis az, hogy soha ne hagyjuk felügyelet nélkül az égő gyertyát. Ha elmegyünk otthonról, vagy éppen délután vagy este lefekszünk aludni, akkor is oltsuk el, hiszen így lehet a legkönnyebben megelőzni egy lakástüzet.
Ha ezt a néhány szabályt betartjuk, máris csökkentettük egy esetleges lakástűz, vagy éppen kazánrobbanás előfordulási lehetőségét és biztonságosabbá tettük környezetünket.

Megosztás