Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A Tatabányai Rendőrkapitányság lopás vétség elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen, aki hétfőn 12 és 14 óra között Tatabánya-Újváros területén egy egyedül élő 89 éves asszonytól készpénzt lopott. A tolvaj a Vízmű munkatársának adta ki magát és túlfizetés ürügyén elegyedett szóba áldozatával.

Az idős nő lakásába beengedte a férfit, aki figyelmét elterelve eltulajdonította spórolt nyugdíját. A bűncselekmény elkövetője 40-50 év körüli, vékonyabb testalkatú, fehér bőrű, pantallós munkásruhát, munkáskabátot viselő férfi volt. A tolvaj a lépcsőházban található postaládák előtt szólította le a nénit és azt követően férkőzött bizalmába!

Az elmúlt hónapokban a sértettek megtévesztésével több vagyon elleni bűncselekményt követtek el. Előfordult, hogy az elkövetők villanyóra-leolvasás, újság- vagy papírgyűjtés indokával jutottak be a lakásokba. Volt, aki rosszullétre hivatkozott, esetleg azt mondta, hogy egy szolgáltató munkatársa és pénzt hozott az ügyfélnek, amit azonban fel kellene váltani.

Az ilyen tevékenységből élők eltérő módszerekkel dolgoznak, azonban elkövetési technikájuk általában hasonló. Áldozataikat igyekeznek úgy kiválasztani, hogy a lehető legkevesebb ellenállásra számítsanak.

Gyakran jóhiszemű, adott esetben idős személyeket próbálnak meg becsapni, megkárosítani. Céljuk, hogy a lakók bizalmába férkőzve bejussanak a lakásába, ahol egy kis figyelemeltereléssel a látható helyen lévő értékeket feltérképezzék, eltulajdonítsák.

Jellemző, hogy a tolvajok közüzemi szolgáltató munkatársának adják ki magukat. Fontos tudni, hogy a szolgáltatók munkatársai sorszámozott, arcképes igazolvánnyal rendelkeznek, formaruhában dolgoznak! Ezek az igazolványok a legtöbb szolgáltató esetében csak személyi igazolvánnyal együtt érvényesek, és azokat az alkalmazottaknak felszólítás nélkül fel kell mutatniuk. A munkatársak a lakók hibabejelentésére, a mérőórák ellenőrzése céljából kereshetik fel a lakosságot, amelyek várható időpontját azonban előre jelzik.

Fogadják meg jó tanácsainkat!

Kérjük, segítsék a rendőrök munkáját azzal, hogy gyanús idegenek látogatása esetén minél pontosabban jegyezzék meg külsejüket, hogy személyleírást tudjanak adni róluk, valamint jegyezzék fel gépjárművük rendszámát és azonnal tegyenek bejelentést a rendőrség ingyenesen hívható 107-es vagy a 112-es segélyhívó telefonszámai valamelyikén!

Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság

Megosztás