Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A kerékpárosok közlekedés-biztonságának javítása érdekében április 4-e és 26-a között fokozott közúti ellenőrzést tart a rendőrség. A fokozott közúti ellenőrzés célja, a magyar közutak közlekedésbiztonságának javítása, valamint annak elérése, hogy a közúti közlekedési balesetek száma, súlyossági foka, valamint a meghalt és megsérült személyek száma tovább csökkenjen.

Az akció során a rendőrség kiemelt figyelmet fordít a kerékpárosok közúti közlekedésére vonatkozó általános közlekedési szabályok betartására, a kerékpárosok éjszakai és korlátozott látási viszonyok közötti láthatóságára, a kerékpár kötelező tartozékainak meglétére, valamint a kerékpárt ittas állapotban hajtó személyek forgalomból történő kiszűrésére és szankcionálása.

Az elmúlt évben végrehajtott ellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy a kerékpárral közlekedők közül sokan nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó alapvető közlekedési szabályokkal, és sajnos egyre gyakoribbak az olyan esetek is, amikor szándékosan hagyják figyelmen kívül a közúti jelzéseket (pl. tilos jelzésen haladnak át).

A kerékpárosokat érintő közlekedési balesetek bekövetkezésének másodlagos oka, gyakran a kerékpárt ittas állapotban vezető (hajtó) személy felelőtlen magatartása.

Az ittas állapotban okozott személyi sérüléses közúti közlekedési balesetek 26 százalékát ittas kerékpárosok okozzák. Ezért szükséges, hogy a nem gépi meghajtású járművek vezetőit, így különösen a szabálytalanul közlekedő kerékpárosokat a rendőrség folyamatosan és célirányosan ellenőrizze, és az elkövetett jogsértő cselekményt – annak baleseti kockázatának megfelelően – differenciáltan és következetesen szankcionálja.

A közlekedési szabályokat megszegő személyekkel szemben a rendőrség – különös figyelemmel a 2010. január 1-jén hatályba lépett KRESZ módosításra – minden esetben határozottan fel fog lépni.

ORFK

Megosztás